Cumhurbaşkanı Erdoğan, Myanmar lideri Suu Çii ile Arakan’ı konuştu: Gelişmelerden endişeliyiz. Orantısız güç kullanılmasın. Sivil halk zarar görmemeli
Türkiye, Arakan Müslümanlarının karşı karşıya kaldığı dramın çözümü için attığı adımları sıklaştırıyor. Dün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Myanmar'ın lideri Aung San Suu Çii ile bir telefon görüşmesi yaparak krizi ele aldı ve Müslümanlara yönelik insan hakları ihlallerinden Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
'İNFİALE NEDEN OLUYOR' UYARISI
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ile yaptığı görüşmede, Arakan Müslümanlarına yönelik insan hakları ihlallerindeki artışın başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünyada derin endişeye yol açtığını vurguladı. Konuya ilişkin görüş teatisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aung San Suu Çii'nin, mevcut krizin nasıl çözümlenebileceği ve bölge halkına insani yardımların ulaştırılması konularını da ele aldıkları belirtildi. Türkiye'nin terörü de masum sivilleri hedef alan operasyonları da kınadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hadiselerin ciddi bir insani krize dönüşmesinin endişe ve infiale neden olduğuna da dikkati çekti.
'ORANTISI Z GÜÇ KULLANILMASIN'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sorunun çözümüne yönelik çabaları desteklediğine, bu süreçte orantısız güç kullanımından uzak durulması ve sivil halkın zarar görmemesi için azami hassasiyet gösterilmesi gerektiğine de işaret etti. Erdoğan, başta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Bangladeş Cumhurbaşkanı Abdul Hamid olmak üzere Myanmar'da yaşanan krizle ilgili olarak muhtelif liderlerle yaptığı görüşmelere de değindi.
BİN TONLUK YARDIM
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erodğan'ın dün San Suu Çii ile yaptığı görüşme sonrasında bölgeye ilk yabancı yardım kuruluşu olarak Myanmar TİKA yetkililerinin girişine ve 1000 tonluk yardım yapılmasına izin verildiğini açıkladı. Kalın şöyle dedi: "Maungtaw ve Buthi Taung'da saldırılardan kaçarak dağlık bölgelere yayılan Rohigyalara ilk etapta yapılacak acil yardım paketi; pirinç, kurutulmuş balık ve giyim malzemesinden oluşuyor. Bölgedeki belirsizlik ve güvenlikle ilgili endişelerin devam etmesi nedeniyle, yardımlar yarından (bugünden) itibaren askeri helikopterler aracılığıyla ulaştırılmaya çalışılacak. Ülkemizin yardımları bununla sınırlı kalmayıp, başta gıda ve giyim malzemeleri olmak üzere, ilaç vb. sağlık malzemeleri de düzenli aralıklarla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacaktır. Perşembe günü Dışişleri Bakanımız ve TİKA Başkanımızın da olduğu bir heyet gıda, ilaç, ambulans gibi yardımları bizzat sahada gerçekleştirecektir. İlk etapta 100 bin aileye yardım ulaştıracak."
Yorum Yazın