Ünlü duayen gazeteci, sunucu ve yazar Halit Kıvanç, 97 yaşında hayatını kaybetti.
Ünlü sunucu, gazeteci ve yazar Halit Kıvanç, 97 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kıvanç'ın vefat haberini oğlu Ümit Kıvanç duyurdu.
Ümit Kıvanç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Halit Kıvanç’ı kaybettik. Bizimle birlikte sevenlerinin de başı sağolsun. Cenaze 27’si perşembe, öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı içindeki camiden kalkacak, aynı mezarlığa defnedilecek." ifadelerini kullandı.
HALİT KIVANÇ KİMDİR?
Halit Kıvanç,1926 yılında İstanbul'da doğdu. Orta öğretimini Pertevniyal Lisesi'nde, yüksek öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde gördü. Kıvanç; radyo ve televizyon sunucusu, gazeteci, maç spikerliği yaptı. Türkiye'nin en ünlü ve en uzun süre çalışmış sunucularındandır.
Aynı zamanda yazar ve müzisyen Ümit Kıvanç‘ın babasıdır. Halit Kıvanç, 3 ay kadar hakimlik yaptı. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevlerde bulundu.
1953 yılında Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte memleketimizin ilk günlük spor gazetesi olan Türkiye Spor gazetesini çıkardı. Bir yıl kadar bir sürede ünlü yayın kuruluşu BBC'de çalıştı. Ülkemizde radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, birçok televizyon yayınında ilklerin insanı oldu.
Aynı zamanda olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda dünya kupasını televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 Dünya Kupası finalini radyo ve televizyondan iletmiştir.
Halit Kıvanç, 1954 Dünya Kupası’nda 17 yaşında olan Pele ile röportajı yapmıştı. Brezilya basını Kıvanç için 'Pele’yi ilk keşfeden Türk gazeteci' ifadelerini kullanmıştı.
ADINI TÜRK TELEVİZYONCULUK TARİHİNE KAZIDI
Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok "ilk"in ismi oldu. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda nakletti.
Uzun yıllar TRT'de kültür-sanat, müzik eğlence programları sunan Halit Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları'nın da vazgeçilmez sunucusu oldu. Bayramlarda TRT Çocuk Şenliği'ni sunan Halit Kıvanç, geniş bir hayran kitlesine kavuştu. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu ve İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda çok sayıda konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlendi. Tek kanallı günlerin efsanevi sunucusu Halit Kıvanç, NTV Yayınlarından çıkan "Tele Safir" adlı kitabında Türk televizyonculuğunu kaleme aldı.
Kaynak:trhber
Yorum Yazın