Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye ile Azerbaycan tarafından ortak yürütülen HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Görgün, ''Bu proje ile her iki ülkenin hava kuvvetleri, Azerbaycan hava sahasının kontrolünü sağlamanın yanı sıra ortak harekat yapma imkanına da sahip oluyor.'' ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonrası ziyaretini gerçekleştirdiği Azerbaycan'daki heyette yer alan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
''İKİ ÜLE DE ORTAK HAREKET YAPMA İMKANINA DA SAHİP OLUYOR''
Azerbaycan'da savunma sanayi ile ilgili yayınlar yapan Poliqon'a açıklamalarda bulunan Görgün, ''HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi projesi, Azerbaycan ve Türkiye Hava Kuvvetleri’nin en kritik ortak projelerinden biridir. Bu proje ile her iki ülkenin hava kuvvetleri, Azerbaycan hava sahasının kontrolünü sağlamanın yanı sıra ortak harekat yapma imkanına da sahip oluyor..'' ifadelerini kullandı.
''İKİ DEVLET, TEK MİLLET, TEK HAVA SAHASI''
Haluk Görgün, ''Bu nedenle söz konusu projenin sloganını, Milli Önder Haydar Aliyev’in sloganına uyarlayarak 'İki devlet, tek millet, tek hava sahası' şeklinde ortaya koyduk.'' dedi.
EGE'DEN HAZAR'A KADAR UZANACAK
Görgün, bu projenin tam anlamıyla hayata geçtiğinde ortak hava sahası kontrol bölgesinin, Ege Denizi’nden Hazar Havzası’na kadar uzanacağını, iki ülkenin Hava Kuvvetleri'nin de bu şekilde hareket edebileceğini belirtti.
HAKİM HAVA KOMUTA KONTROL SİSTEMİ NEDİR?
HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi, Hava Kuvvetlerinin tüm Karar Destek Unsurları ile Komuta, Kontrol, Keşif, Muhabere, Bilgisayar, İstihbarat ve Gözetleme (C4ISR) süreçlerine entegre ve tüm unsurların birbirleri ile uyumlu ve maliyet etkin bir şekilde çalışabilmesini özgün, yerli ve milli algoritmalar ile sağlayan bir komuta kontrol sistemidir.
Değişik tipteki sensörlerden aldığı bilgileri ileri seviye füzyon algoritmaları ile işleyerek ve operatöre hava resmi ile ilgili teşhis önerileri sunarak tanımlanmış hava resmi oluşturmaktadır. Tanımlanmış Hava Resminde yer alan tehdit unsurlarına karşı, ileri seviye tehdit değerlendirme ve silah tahsis algoritmaları kullanılarak önleme uçakları, insansız hava araçları, karadan havaya füze sistemleri ve namlulu silah sistemleri ile hava sahası kontrol görevini icra etmesi için gereken karar destek faaliyetini icra edecektir. Modüler ve genişletilebilir mimarisi sayesinde envanterdeki mevcut ve gelecekteki sistemler ile tam uyumlu çalışma yeteneğine sahip olacaktır.
- Ağ Destekli Sensör Kontrol Yeteneği
- Sensör Veri Yönetimi
- Plot Füzyon ve İz Korelasyon Algoritmaları
- Tanımlanmış Hava Resmi Oluşturma
- ATO/ACO/Uçuş Planı/İstihbarat Temelli Teşhis
- Yöntemsel Hava Sahası ve Hava Trafik Kontrolü Yeteneği
- Tehdit Değerlendirme ve Av/Silah Tahsis Algoritmaları
- Entegre Silah Angajman kabiliyeti ve Ağ Destekli Silah Kontrolü
- Hava-Hava & Kara-Hava Önleme Geometrisi Oluşturma
- Av Uçaklarının Pozitif ve Yöntemsel Uçuş Kontrolü
- Dış Sistemler (Diğer Harekât Merkezleri, Deniz, Hava ve Kara
- Unsurları) ile EntegrasyoN
Kaynak:trhber
Yorum Yazın