Rusya'nın Ukrayna'yı karşı başlattığı işgal girişimi sonrası gündeme gelen gıda kriziyle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci'den tüm Türkiye'yi rahatlatan bir mesaj geldi. Türkiye'nin herhangi bir sorununun olmadığını belirten Kirişçi, "Şu anda buğday hasadı başladı bizim buğday sorunumuz yok. Geçen yıla göre fazlamız var. Ayrıca ihracat yasağı getirdik" dedi.
Rusya ve Ukrayna'nın savaşı bir türlü bitmek bilmiyor. beraber tüm dünyada buğday sıkıntısının yaşanabileceği gıda krizi paniği oluşturdu.
UKRAYNA'DAKİ TAHILLARI PUTİN REHİN ALDI
Avrupa'nın tarım tahıl ambarı olarak gösterilen Ukrayna'da 40 milyon ton tahıl yüklü gemiler limandan ayrılmak için Putin'in kararını beklerken BM ve bir çok ülkeden gıda krizine ilişkin uyarılar da peş peşe geliyor. Putin'in hamlesi "küresel gıda güvenliğine açılmış bir savaş" olarak nitelendirilirken Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü David Beasley, ''Başkan Putin size sesleniyorum, eğer bir kalbiniz varsa lütfen bu limanları açın." çağrısında bulunmuştu. Putin ise ambargoların kaldırılması şartıyla gıda krizinin aşılabileceğini belrtti.
Böylece dünyanın bir numaralı gündem maddesi haline gelen gıda krizine ilişkin Londra merkezli The Economist dergisi, Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber gündeme gelen gıda krizine ilişkin "Yaklaşan gıda felaketi" bir kapak yayınladı.
Derginin kapağında, "Savaş, kırılgan dünyayı kitlesel açlığa doğru itiyor. Bunu düzeltmek herkesin işi." ifadelerine yer verildi.
BAKAN KİRİŞÇİ: BUĞDAY SORUNUMUZ YOK
Dünya bu haldeyken Türkiye'nin gıda krizinden etkilenip etkilenmeyeceği merak edilirken, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Kirişçi korku senaryolarına karşı rahatlatan bir açıklama yaptı.
Dünya medyasında çıkan küresel gıda krizi haberlerinin spekülatif olduğuna dikkat çeken Bakan Kirişçi, "Hasat dönemine girmemiş olsa idik belki söylenebilirdi ama kuzey yarımkürede hasat başlamış iken, hasadı yapılan bir ürünle ilgili ‘3 aylık stok kaldı’ demenin ne kadar anlamsız olduğunu herkesin bilmesini isterim. Şu anda buğday hasadı başladı bizim buğday sorunumuz yok. Geçen yıla göre fazlamız var. Ayrıca ihracat yasağı getirdik." dedi.
"ÜRETİCİ LEHİNE"
Dünyanın bu konuda tedirginlik içinde olduğunu belirten Kirişçi, şöyle konuştu:
"Bizim bu yıl şundan dolayı bir eksiğimiz var. Gübre kullanımıyla ilgili sonbaharda fiyatların yüksekliği nedeniyle bir iştahsızlık var üreticide. Onun verime bir yansıması olabilir diye düşünebiliriz. Onu telafi edecek olan yağıştır. Geçen yıla göre yıllık yağış o manada daha iyi durumda. Bu, eksikliği giderecek gibi. Geçen yıl 2 bin 250 lira olan buğdayla bu yıl 5 bin 700’e giden buğdayı mukayese ettiğinizde oldukça yüksek. Bunları dikkate almak gerekiyor. Piyasayı takip ediyoruz. Üretici aleyhine önemli bir durum yok, lehine bir durum var. Şu aşamada ürünle, ürün fiyatıyla ilgili çiftçinin memnuniyetsizliği yok. Onları mutlu eden bir fiyat piyasada hakim."
TÜRKİYE'NİN BUĞDAY DURUMU
Ulusal Hububat Konseyi, Türkiye’nin 2022 yılı buğday rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 17,6 artışla 17 milyon tondan 20 milyon tona çıkacağını beklerken, Türkiye'nin en önemli hububat üretim merkezlerinden Adana'da buğday hasadı başladı.
Kaynak:trhber
Yorum Yazın