Sosyal medyada ‘Kayıp’ ya da ‘Hasta çocuğa yardım’ başlıklı paylaşımlar yapan dolandırıcıların, paylaşım ve takipçi sayılarını artırdıkları sayfalara bir süre sonra kıyafet, gıda gibi ürün reklamları alarak milyonlar kazandığı tespit edildi.
Şimdilerde sosyal medyada dolandırıcılığın yeni biçimi ‘vicdan hırsızlığı’ oldu. Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya sitelerinde özel hesaplar açan dolandırıcılar, ‘Kızım kayıp, Allah rızası için paylaşın’, ‘Vicdan sahibiysen paylaş’ gibi sahte paylaşımlarda bulunarak milyonlar kazanıyorlar. Sahte numara, isim ve fotoğraflara yer verilen bu paylaşımlar, genellikle ‘Kayıp çocuk’ ya da ‘Hasta bebek’ ilanları oluyor. Dolandırıcılar böylece takipçi ve paylaşım sayılarını hızla artırıyor ve sayfalarına otomatik olarak kıyafet, gıda kozmetik ürünleri gibi ilanlar almaya başlıyor. Öte yandan ilanlarda yazan numaralar arandığında ise dolandırıcıların hesabına kontör ya da ücret ödemesi gerçekleşiyor. Sahtekârlar yardım kampanyası başlatılmış gibi gösterilerek verilen banka hesaplarına para yatırılmasını da istiyor.
Sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan 9 farklı kayıp çocuk ilanında yazan numaralara ulaşmaya çalışıldığında ya verilen numaralar kapalı ya da böyle bir numaranın olmadığı anonsu geldi.
Bu sahtekârlığın en son örneklerinden biri de sahte fotoğrafla paylaşılan “Feryal Keskinkılıç”ın kayıp ilanı. Adı belirtilen çocuk aslında yabancı bir fotoğraf sitesinde parayla satılan anonim bir fotoğraf. Kayıp ilanı üzerindeki numara arandığında ise ya geçersiz numara ya da kapalı bir telefonla karşılaşılıyor.
‘Feryal Keskinkılıç’ adına konulan sahte kayıp ilanı.
FOTOĞRAFLAR AJANSTAN
Dolandırıcılar, sahte fotoğrafla duygu sömürüsü yapıyor. Habertürk'te yer alan habere göre ‘Feryal Keskinkılıç’ adına konulan kayıp ilanındaki fotoğraf, yabancı bir fotoğraf sitesinden alınmış.
Yorum Yazın