Ulusal Kalkınma ve Toplumsal Barış Hareketinin
20.Projesi
''GÜNEŞ TARLALARI Projesi''
Aşırı sıcakların yol açtığı elektrik darboğazını aşmak için çeşitli çözüm önerileri gündeme geliyor.
Bunlardan biri de Güneş Enerjisi.
Kurulacak yeni sistemle klimaların elektriğe ihtiyaç duymadan çalıştırılabileceğini ifade eden uzmanlar, evlerde güneş enerjisi kullanmanın mecburi olmasını istiyor.
Gerekli kanunlar Meclis'ten geçmesine rağmen, mevzuat altyapısı tamamlanmadığı için Türkiye'deki potansiyel harekete geçirilemiyor.
İspanya, İtalya gibi ülkeler, doğalgaz şirketlerinin Yenilenebilir Enerji üretimine bütçe ayırmasını mecburi tutuyor.
İsrail, güneş enerjisi sistemi bulunmayan evlere ruhsat vermiyor.
Güneşi soğutma sistemi için kullanma projesini uluslararası bir market zincirinin Türkiye bölümü hayata geçirdi. Henüz adının açıklanmasını istemeyen firma, marketlerini güneşten elde ettiği 'SOĞUK' sayesinde serinletecek.
"Güneş fakiri Almanya bile konutlarda kullanımın artması için teşvik veriyor." Bu konudaki çalışmalarını aynı sebepten Almanya'da sürdürüyor.
Türkiye'nin bu konuda sahip olduğu potansiyeli paylaşan yetkililer, şaşkınlıkla kendisine hak verip, gerekeni yapma sözü vermiş. Ancak hâlâ bir sonuç çıkmamasından yakınırken, güneşin soğutma için kullanılmasıyla ilgili olarak Uzmanlar şunları aktarıyor :
Sistem, hem güneş hem de normal elektriği kullanacak yapıya sahip. Şirket, istediği sistemi kullanacak. 1 milyon Euro civarında maliyeti olan sistem, Türkiye'de 5-7 yıl arasında kendini amorti ediyor. Otel, market, hastane gibi büyük işletmelerde de bu sistem kurulabilir. Herhangi bir riski yok, çünkü mevcut elektrik şebekesiyle entegre ediliyor. Teşvik illa nakit olacak diye bir şey yok.
Üretilen elektriğe, kurulan sisteme teşvik verilir. Mesela, güneşle üretilen elektriğin kilovatsaat fiyatı 7 cent olsun, bütün Avrupalı yatırımcılar koşarak gelir. Avrupa'da bu rakam 10 cent. Orada güneş az, bizim ülkemizde bol. Sistem kendini kısa sürede amorti eder. Almanya'da geçen yıl bin megavat üzerine güneş enerjisi santralı kuruldu. Hepsi teşvikle oluyor."
ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI 600 MİLYON DOLAR CİVARINDA
Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) verilerine göre Türkiye'nin yıllık ortalama güneşlenme süresi 2 bin 640 saat.
Son dönemde rakamın yüzde 20-25 arttığı da yapılan tespitler arasında. Makina Mühendisleri Odası ise Türkiye'nin bu konuda brüt 87,5 milyon ton eşdeğer petrol potansiyeli olduğu görüşünde.
Oda, bu miktardaki ham petrolün eşdeğeri kadar olan söz konusu enerjinin ancak yüz binde ikisinden faydalanıldığını düşünüyor. Halen 18 milyon konuttan 3,5-4 milyonu sıcak su için güneşten faydalanıyor. Bunun ülke ekonomisine katkısı 600 milyon dolar civarında. Sistemin yaygınlaştırılması durumunda rakam 3,5 milyar dolara kadar çıkabilir. Oda'ya göre 'ısısal güneş enerjisi üretimi' bakımından Türkiye; Çin, ABD ve Japonya'dan sonra dünya dördüncüsü durumunda.
'Bu konuda siyasi iktidarın Siyasetten uzak mutlaka Bu Mevzuatın çıkması engellenmeden yardımcı olması gerekir çünkü Enerji bir ülkenin BEKA sorunudur.'
Aydınlatmaya harcanan paralar belediyeler kadar özel sektörün de gündeminde. Park ve bahçe aydınlatmalarında GÜNEŞ PİLLERİ kullanılması gittikçe yaygınlaşıyor.
Bu veriler doğrultusunda ;
1.) Ülkemizde GÜNEŞ PANELLERİ tarlaları kullanılması elzemdir.
2.) Bu konuda UKTB Konseyi olarak Mevzuat oluşturulduktan sonra Kurumumuz Çözüm ortaklarından Asya'da ki ve Macaristan'da ki Fabrikalarımız ile Güneydoğu ve Akdeniz de Belediyeler ile birlikte Yeni Teknoloji ürünlerden oluşacak Güneş Panelleri tarlaları kurulacaktır.
3.) Organize sanayi bölgelerindeki tüm Fabrikaların enerji ihtiyacı bu Panellerden elde edilen Enerji ile sağlanacaktır.
4.) Kurulacak tüm enerji Panelleri BELEDİYELER ile müşterek bir organizasyon olması ve belediyelere Gelir sağlanması açısından Yasal Procedürler aşılmalıdır.
5.) Kore'den en az 80 adet Firma ile yatırım anlaşması imzalanacaktır
6.) Her bir firma bir belediye ile Çözüm ortaklığı tesis edilecektir.
7.) Bu Paneller ile sadece Enerji giderleri kısıtlanmayacak ayrıca ciddi bir GELİR kaynağı oluşturulacaktır.
8.) "Türkiye, sıcak su amaçlı güneş enerjisi kullanmada dünya birincisi. Artık soğutma ve elektrik amaçlı projelere yönelmek şarttır Bu nedenle proje yerel yönetimlerce desteklenmelidir.
9.) Güneşten elektrik üretimi diğer sistemlere göre biraz daha pahalı. Bu yüzden teşvik edilmesi gerekiyor. Bu teşviklerle birlikte yabancı yatırımcının ülkeye yatırım yapması cazip hale getirilmelidir.
10.) Öncelikle konutların sıcak su ihtiyacını karşılamada güneş sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektirir.
11.) Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği kanunları çıkmasına rağmen, mevzuat altyapısını tamamlamadığı için güneş enerjisi potansiyeli harekete geçirilemiyor. Oysa İspanya, İtalya gibi ülkeler doğalgaz şirketlerine, cirolarının yüzde 2-3 oranında yenilenebilir enerji üretimine ayırmayı zorunlu kılıyor.
12.) Yılın çoğu zamanında kapalı havaya sahip Almanya'da konut elektriğinin güneşten üretilmesi teşvik ediliyor. İspanya'da da yeni konutlar ve restore edilen binalara güneş sistemi kurma zorunluluğu var. İsrail'de güneş sistemi olmayan eve ruhsat verilmiyor.
13.) Uzmanlar, Türkiye'de de güneş ışınlarını yoğun alan bölgelerde sıcak su ihtiyacını karşılamak için güneş enerjisi mecburi olmasını, klima ve elektrik üretiminde de güneşin kullanımının teşvik edilmesini tavsiye ediyor. Sahil yörelerinde elektrik tüketimini patlatan klima kullanımının talebi yüzde 20 civarında artırdığı belirtiliyor.
14.) Çözüm olarak da ülkenin en bol güneş alan yerleri konumundaki Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu doğal enerji kaynağının 'SOĞUTMA' amaçlı kullanılmasının teşvik edilmesi gösteriliyor.
15.) Üretim kapasitesi bakımından Avrupa'da ilk sırada yer alıyor. Güneş enerjisinden yeterince yararlanmak için hem üretici hem de tüketicilere TEŞVİK verilmesi gerekiyor.
16.) Güneşten elektrik üretimiyle ilgili olarak Ar-Ge desteği verilmesini "İthal petrol ve gaza karşı'' yerli kaynakların mutlaka değerlendirilmesi lazım bu konuda destek alacağımız varsayarak dünya devi 80 firmayı biz yatırımcı ve Know How olarak getirmeyi TAAHHÜT ediyoruz.
17.) Güneş Panelleri Tarlaları ile sadece ciddi bir gelir elde edilmeyecek, gider olarak bütçelere yansıyan kısımları ile başka yatırımlara girmesini sağlayacaktır.
18.) Güneş Panelleri ile birlikte hem Panel üretiminde Modern Teknolojilere sahip olabileceğiz, hem de AR-Ge çalışmaları ile ciddi bir Know how Gücüne sahip olabileceğiz.,
19.) Ülkenin en büyük sorunu olan işsizlik sorunu da burada hem Panel üretiminde hem de Enerji Tarlalarında Eğitilecek kalifiye işçilik ile de Afrika'ya yapacağımız Enerji Panelleri ihracatının da ülkemizi LİDER konumuna getirecektir.
Saygılarımla
N.B
Yorum Yazın