Kosova'da seçimlerin üzerinden yaklaşık 4 ay geçmesinin ardından nihayet hükümeti kuruldu. Başbakan, aynı zamanda VETËVENDOSJE (VV) partisi Genel Başkanı Albin Kurti kabineyi açıkladı. Deyim yerindeyse hükümet son dakikada kuruldu. Zira 4 Şubat tarihine kadar yeni hükümet kurulmamış olsaydı ülke tekrar erken seçime gidecekti. Kurti, seçimlerden ikinci parti olarak çıkan Kosova Demokratik Birliği (LDK) ile koalisyon hükümetini kurmak üzere ciddi bir pazarlığa oturmuştu. Yeni Kosova hükümetinde Başbakan Albin Kurti, Başbakan birinci yardımcısı LDK’dan Avdullah Hoti, Dışişleri bakanı VV partisinden Glauk Konjufca, Adalet Bakanı VV’den Albulena Haxihu, Eğitim Bakanı LDK’dan Kujtim Shala, Meclis Başkanlığı için LDK’dan Vjosa Osmani gibi isimler var.
Kosova’da Sırp, Boşnak, Türk, Gora, Rom gibi milletlerden oluşan azınlıklara 3 bakanlık veriliyor. Buna göre Sırplara azınlık statüsünden iki bakanlık ve yine azınlık statüsünden Boşnaklara da bir bakanlık verildi. Sırpların azınlık statüsünden iki bakanlık hakkı hep vardı ancak Sırplar bugüne kadar iki yerine bir bakanlık istemişlerdi. Bu seçim sonrasında Sırplar fikir değiştirerek 2 bakanlık talebinde bulundular. Boşnaklar ise Türklerden daha fazla oy aldıkları için bir bakanlık aldılar.
Kosova Türklerine ikinci dönem bir bakanlık verilebileceği konuşuluyor. Türklere bir bakanlık verilmesi durumunda Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve milletvekili Fikrim Damka veya Müferra Şinik’in bakan olması bekleniyor. Ancak şu an itibari ile milletvekili Fikrim Damka’ya Kosova meclis başkan yardımcılığı verilirken, Türklere ayrıca iki bakan yardımcılığı da verilecek.
Albin Kurti ile tanışmamız
Kosova’nın yeni Başbakanı olmaya hazırlanan Albin Kurti ile 10 yıl kadar önce başkent Priştine’de tanışmıştık. Balkan Günlüğü gazetesi olarak kendisiyle röportaj yapmak üzere Priştine’de Vetevendosje parti Genel Merkezinde bizleri ağırladı. Hatırlıyorum görüşme yaptığımız yer tek katlı kırmızıya yakın bir renkte boyalı eski bir binaydı. O günlerde Kosova’nın liderliğine soyunmuş bu genç siyasetçiyi yazarken ileride ses getireceğini ama açıkçası Başbakan olabileceğini beklemiyordum. Zira çok agresif ve protest bir yapıya sahipti.
Albin Kurti ile ikinci karşılaşmamız yine Priştine’de bu sefer resmi bir toplantıda oldu. Milletvekilliği dönemimde dışişleri komisyonu üyesi olarak Kosova’ya yaptığımız ziyarette kendisi de Kosova dışişleri komisyon üyesiydi ve iki ülke heyetleri arasındaki toplantıda da bir araya gelmiştik. Bu defa kendisini daha sakin ve devlet adamı gibi görmüştüm.
Başbakanlık için diplomasi gerekir. Albin Kurti, bazı konularda kesinlikle ödün vermeyen biriydi. Sanırım bazı şeyler değişmiş veya birileri onu ikna etmiş. Ya da köprüden geçinceye kadar farklı bir rol içinde. Bilemiyorum. Bir Kosovalı olarak kendisinin Kosova ile ilgili düşüncelerinin pek çoğuna katılıp desteklemekle beraber saldırgan ve ödün vermeyen yapısını eleştirdim. Düşüncelerinde dengeli bir siyaset izlerse başarılı olabilir ancak keskin olmaya devam ederse yıpratırlar ve koalisyonun da etkisiyle çok uzun süreli başbakan kalamayabilir.
ABD’nin oldukça yakın olduğu bir ülkede ABD karşıtı bir Başbakan
ABD’ne neredeyse eyaleti olacak kadar yakın olan ve ülkenin her yerinin ABD bayrakları ile süslendiği bir dönemde, Kosova’da milliyetçi bir Arnavut Başbakanının tutumunu merak ediyorum doğrusu. Örneğin Kosova’nın Arnavutluk ile birleşme düşünceleri, şu andaki mevcut Kosova bayrağı yerine Arnavutluk bayrağının kullanılmak istenmesi, Sırbistan ile olan ilişkiler, Karadağ ile sınır çizgileri anlaşmazlığı gibi konuların ne olacağı merak konusu. Benim bildiğim ve tanıdığım Albin Kurti ABD, Avrupa ve Sırbistan ile mesafeli olacaktır. Bu durum Kosova’nın yeni hükümetini nasıl etkiler, bunu ayrıca yazabiliriz.
Tayyip beye ikinci kez Kosova hakkında verilen yanlış öneri
Belki yanlış düşünüyor olabilirim ama bana göre Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Kosova ile ilgili benzer konuda ikinci kez yanlış öneride bulunulmuş. Kötü niyet olmasa da uluslararası siyasi diplomasi açısından keşke öyle olmasaydı demeden geçemiyorum. Birincisi 2010 yılında olmuştu. Tayyip Bey o zaman başbakanımızdı. Kosova’nın bağımsız olmasından sonra ilk ziyaretiydi. Tek Rumeli televizyonu olarak kendisiyle Sultan Murad türbesinin önünde kısa bir röportaj yapmıştım. İşte o ziyarette, o zaman Kosova’nın başkenti Priştine’nin Belediye Başkanı olan Dr. İsa Mustafa aynı zamanda ana muhalefet partisi Genel Başkanıydı. İsa Mustafa, şu anda da VV ile hükümeti kuran LDK partisinin Genel Başkanı. Tayyip beyin bu ziyaretinde, İsa Mustafa kendisiyle görüşme talebinde bulunmuş ama danışmanların olumsuz görüşü sonucu Tayyip bey kendisiyle görüşmemişti. O dönem aynı zamanda Priştine Belediye başkanı olan İsa Mustafa, Avrupa ve ABD’ye sıcak olmak maksadıyla başkent Priştine’ye yapılan büyük katedrale izin verirken, bizim çok istememize rağmen karşısına cami yapılmasına izin vermemişti. Daha sonra biz bu konuda kendisiyle görüşmek istememize rağmen bu defa o, bize randevu de vermemişti.
Aynı şekilde Albin Kurti, Kosova seçimlerinden önce Türkiye’ye gelmişti. O da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan görüşmek üzere randevu istedi. Ancak yine danışmanların olumsuz görüşü nedeniyle bu görüşme gerçekleşmedi. İşte o Albin Kurti şimdi Kosova Başbakanı olmaya hazırlanıyor.
Saçmalayan Kosova milletvekili
Kosova’yı yazarken geçen hafta Kosova Demokrat Birliği (LDK) Milletvekili Lirije Kajtazi'nin Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'den yayın yapan Rudaw Televizyonu'na verdiği röportajdan da bahsetmezsek olmaz. Bu dış ilişkiler ve diplomasi fakiri milletvekili demişti ki; "Biz bağımsız olarak muradımıza ulaştık ve dünyanın kalkınmasına katkı sunmaları için Kürdistan'ın da bağımsız bir devlet olmasını umut ediyorum”. Bu çok çirkin ve kabul edilemez açıklama biz Türkiye’deki Kosovalıları derinden üzmüştür. Üstelik son derece yanlış ve hatalı bir açıklamadır.
Diğer yandan Kosova’nın ülkedeki terörist Feto okullarını kapatmaması ve bazı Fetocuları teslim etmemesi de ayrı bir üzücü olay. Bu gibi durumlarda yeni Başbakan Albin Kurti’nin nasıl bir tavır alacağını merakla bekliyoruz.
Bağımsız Kosova 12 yaşında
Dost ve kardeş ülke Kosova, 17 Şubat’ta 12.Bağımsızlık yıldönümünü kutlayacak. Bu bakımdan Kosova’da hükümetin kurulması önemliydi. Yani hükümetin ve 12.Bağımsızlık yıldönümünün Kosova’ya hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye ile Kosova arasındaki dostluğun küçük şeylerle bozulmaması için her iki ülke hükümetlerine iş düşüyor. Zira Kosova, ülkemiz için Balkanlarda, Türkiye ise Kosova için Dünya’da çok önemli bir ülkedir.
Rifat Sait
24.Dönem İzmir milletvekili
BASAM (Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı
Yorum Yazın