Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşma gereği S-400 bataryalarının önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelmesi beklenirken S-400 bataryalarının nereye konuşlanacağı da merak konusu oldu. Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir heyetin 'bataryaların nereye konulabileceği' üzerindeki çalışmalarını sürdürürken, S-400'lerin Türkiye'nin farklı yerlerine konuşlanması düşünülüyor. Türkiye’ye büyük bir avantaj ve üstünlük sağlayan S-400’lerin özellikleri, bölgede denge unsuru olarak kullanılması ve nereye konuşlandırılması gerektiği konularını kısa ve öz birkaç soru cevapla anlatmaya çalışalım
S-400’ler önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelecek. S-400’ler bölgemizde ne gibi dengeleri değiştirecek?
Bu sorudan önce S-400’ ler ile ilgili kısa bir bilgi vermek lazım. 26 Aralık 1991’de SSCB tarihe karışması ve Rusya Federasyonu'nun bağımsızlığını ilan etmesi ile birlikte yaşanan ciddi ekonomik sorunlardan dolayı Rusya S-400'ün geliştirilmesine 1993 yılında başlandı. Ancak SSCB dağılması neticesinde yaşanan büyük ekonomik buhranlar sonrası yeni kurulan Rusya Federasyonu savunma sanayine ciddi bütçe kesintileri uygulamasından dolayı S-400 projesinin tamamlanması oldukça uzun zaman aldı.Bununla birlikte yeni bir teknoloji olarak değil, eski sistemin devamı olarak yani S-300 ‘lerin sistemi üzerinde geliştirilebildi. Böylelikle 2007'de Rusya'nın silah envanterinde yer aldı.
S-400’ler bölgemizde ne gibi dengeleri değiştirecek?
Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemine kavuşmasıyla birlikte, Ortadoğu havzasının bir çok alanı ile Ege dahil olmak üzere Doğu Akdeniz, Karadeniz, Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinin hava güvenliğini sağlamış olacaktır. , Başta Suriye ve Irak olmakla birlikte İran’ın ABD ile olan adeta el tetikte ilişkileri ve Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), İsrail ve ABD’nin ortaklığını Türkiye’ye karşı derinleştirme girişimleri ile ülkemizin sınırlarını çevreleyen sıcak bölgelerden dolayı S-400’lerin konuşlanması Milli güvenliğimize dair en ciddi tehditlerin önüne set çekilmiş olunacaktır. Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı. Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor
Rusya’nın S – 400 Savunma Füzeleri Türkiye’ye ne getirir ne götürür?
S-400 ile birlikte Ortadoğu havzasının bir çok alanı ve Doğu Akdeniz'deki denklemler değişecektir. Türkiye bu denklem neticesinde S-400’lere ihtiyaç hasıl olacağı durum ve zamanda gerektiği yerde kullanacaktır. Buda en tabii hakkıdır. Bu gelişmeler neticesinde Türkiye’nin güçlü ve söz sahibi bir ülke olmasını istemeyen dış aktörler uzun yıllardır her türlü yaptırımlara başvurmuş ve halende devam etmekteler.Ülkemiz küresel güçlerin desteği ve planları ile 15 Temmuz’da içteki hainlerin saldırılarına maruz kalmış 250 kardeşimiz ŞEHİT,2000’den fazla kardeşimizde GAZİ olmuştur. Bunlarla yetinmeyen yapılar ticari ambargo ,faiz lobisi ve döviz kur uygulamalarını devreye sokarak ekonomik yaptırımlar yoluna gitmişlerdir. Bu yaptırımlar belirli bir dönem toplum olarak zorluklarla karşılaşmamıza neden olmuş olsa da millet olarak bu yaşananları BEKA meselesi olarak görüp topyekûn bir olup gerekli hassasiyet ve tepkiler verilmiştir. Ülke sınırlarının her m2 neredeyse bir barut fıçısı gibi patlamaya hazır olması S-400 Hava Savunma Sistemlerinin Türkiye için zaruri olduğunu ortaya koymaktadır.
S-400’ler Türkiye’de hangi bölgelere konuşlandırılmalı?
Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine İtalya SAMP-T füze savunma sistemlerini 6 Haziran 2016'da Kahramanmaraş'taki Gazi Kışlası'na yerleştirmişti. Görev süresinin 31 Aralık 2019’a kadar uzatılan İtalya SAMP-T füze savunma sistemlerinin yerine S-400 yerleştirilebilir.
NATO hava savunma şemsiye çerçevesinde İspanya'dan gönderilen Patriot hava savunma bataryası Haziran 2015 tarihinden bu yana Adana’da konuşlanmış durumda. Görev süresinin 31 Aralık 2019’a kadar uzatılan Patriot hava savunma bataryası yerine S-400 yerleştirilebilir.
Başkent’i olası bir saldırıda korumak için Ankara’da bulunan Akıncı hava üstü (Mürted meydanına) yerleştirilebilir. İstanbul’un ve Marmara bölgesinin hava hakimiyetini muhafaza etmek için Çanakkale veya Çorlu meydanı kesinlikle tercih edilmesi gereken noktalardan bir tanesi. Ayrıca Yunan hava üslerinden kalkacak savaş uçaklarına karşı erken müdahale şansımız olması açısından buraya da bir batarya S 400 yerleştirebiliriz. Bu sayede Yunan savaş uçakları bölgede devamlı suretle tedirgin olarak uçuş icra edecektir.
S-400’ler Konya’ya konuşlandırılabilir mi? Çünkü Konya, Türkiye’nin tam ortasında yer alıyor. Konuşlandırılırsa ne gibi faydası olur Türkiye açısından?
Konya’nın önemini ve stratejik değerini, şöyle bir haritayı açıp baktığımız zaman coğrafik olarak Türkiye’nin tam orta noktasında bulunması hem Konya’da bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin karargah ve üslerin korunması hem de Akdeniz – Karadeniz-Doğu-Batı ekseni üzerinde çok hakim bir noktada bulunmasından dolayı Konya’ya S-400 leri yerleştirdiğimiz takdirde diğer bataryalarla birlikte sınırlarımızı tamamen kontrol altına almış oluyoruz.
Dr.İmbat MUĞLU
Yorum Yazın