Washington, terör örgütü YPG'lileri hedef alan Şam rejimi uçağını vurdu. Saldırı öncesinde Rusya ile iletişime geçen ABD, uçaktan açılan ateşin kesilmesini istedi. Moskova'dan çok sert bir açıklama geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, bir daha Suriye güçlerini vurmaması için ABD'yi uyararak Moskova'nın misilleme yapabileceğini aktardı.
ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, terör örgütü DEAŞ'ın Suriye'deki kalesi Rakka yakınlarında Şam rejimine ait bir savaş uçağını düşürdü. ABD'nin Suriye'de düşürdüğü ilk jetin modeli SU-22.
Resmi açıklamada, "Saat 18.43’te bir Suriye SU-22 uçağı Tabka’nın güneyinde bulunan SDG kuvvetlerinin çok yakınına bomba bıraktı ve angajman kuralları gereği koalisyon ortaklarının kolektif güvenliği için ABD F/A 18E Super Hornet uçakları tarafından derhal düşürüldü" denildi.
Rusya'dan misilleme tehdidi!
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu Sabah yaptığı açıklamada ABD'yi eleştirdi ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olmaya çağırdı. Lavrov, "Suriye’de olanlarla ilgili konuşacak olursak… Suriye’nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı. Karadaki her hangi bir eylem konusunda Şam’ın onayı alınmalı" dedi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise, Suriye güçlerini vurmaması için ABD'yi uyardı. Interfax haber ajansına konuşan Ryabkov, yeni bir saldırı olması halinde Moskova'nın misilleme yapabileceğini aktardı.
Pilot kayıp
Şam yönetimi, uçağın DEAŞ hedeflerine yönelik uçuş yaparken düşürüldüğünü savunuyor. Suriye devlet televizyonunda yapılan açıklamada olayın terörle mücadele üzerinde tehlikeli sonuçları olacağı ifade edildi.
Suriyeli pilotun kayıp olduğu açıklandı.
ABD: Rusya'ya haber verildi
Olay, Rakka yakınlarında çoğunluğunu terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'lilerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki Cedin köyü civarında meydana geldi. Uçak düşürülmeden yaklaşık iki saat önce, ABD, Suriye ordusuna bağlı güçlerin Cedin yakınlarında SDG güçlerine saldırdığını ve saldırıda yaralananlar olduğunu açıklamıştı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, uçak vurulmadan önce, uçakların çakışmasını önlemek üzere kurulmuş olan özel koordinasyon hattı üzerinden Rusya ile iletişime geçildiği ve Suriye savaş uçağının ateşi durdurmasının istendiği belirtildi.
CENTCOM "Koalisyon kuvvetleri Suriye rejimi, Rusya ya da rejim yanlısı güçlerle çatışmak istemiyor ancak kendisine ya da müttefiklerine yönelen bir tehdide cevap vermekte tereddüt etmeyecektir" dendi.
Operasyon 2 hafta önce başladı
YPG'lilerin başını çektiği SDF güçleri, Haziran ayı başında Rakka'nın DEAŞ'dan geri alınmasını amaçlayan operasyona başlandığını açıklamıştı.
DEAŞ, Rakka'yı 2014 yılında ele geçirmiş ve Batı ülkelerine saldırıların planlamasında Rakka'yı üs olarak kullanmış, şehri 'fiili başkenti' olarak ilan etmişti.
Rakka'yı DEAŞ'dan geri alma operasyonuna Suriye ordusu katılmıyor ancak kentin güneybatısında bazı bölgelerde DEAŞ'a karşı ilerliyor.
Yorum Yazın