ABD'li isim: Türkiye'nin olağanüstü başarısı...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD'li isim: Türkiye'nin olağanüstü başarısı...
Ankara eski BüyükelçisiJames Jeffrey, Türkiye'nin öneminde dair önemli açıklamalarda bulundu.

James Jeffrey ile ilgili görsel sonucu

 

ABD’deki düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’nde (CFR) konuşan eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Türkiye'nin öneminin altını çizdi. Türkiye'de elçilik yaptığı dönemdeki izlenimlerini aktaran Jeffrey, Türkiye'nin ekonomik anlamda son 15 yılda üç katı büyüdüğünü ve bunun olağanüstü bir başarı olduğunu kaydetti.

Erdoğan'ı ve Türk halkının ABD karşıtlığını da analiz eden eski büyükelçi şunları söyledi; "Erdoğan’ın bir tarafı dünyaya 19’uncu yüzyıl merceğinden bakan Putin, diğer tarafı da Charles de Gaulle. O ve çoğu Türk, ABD’den ne kadar bağımsız olduklarını göstermek istiyor ama yine de ayrılmıyorlar."

 

İşte ABD elçisi Jeffrey'in düşünce kuruluşunda yaptığı Türkiye ve Erdoğan analizi:

Dünyanın geldiği bu durumda aşırı biçimde müttefiklere ihtiyacımız var. Ukrayna’dan Güney Çin Denizi’ne, Kuzey Kore’den Suriye’ye, dünyanın haline bir bakın; çok zorlu bir jeostratejik vaziyette olduğumuzu göreceksiniz. Bu durumdan kurtulmak için Türkiye birçok bakımdan önem taşıyor. Jeostratejik rekabetler ve kaos durumunda bir ülkede iki unsura bakarsınız: Kabiliyetler ve niyetler.

 

OLAĞANÜSTÜ BİR BAŞARI

Ekonomideki sorunlara rağmen, bunlar zaten uzun zamandır vardı ve son 15 yılda büyüme oranı üçe katlandı. Bu olağanüstü başarılı bir ekonomi ve büyük ölçüde de temeli Gümrük Birliği ve Batı entegrasyonuna dayanıyor. İçerideki birçok soruna rağmen de nispeten istikrarlı bir ülke. Coğrafi konumu ve askeri kabiliyetlerine baktığınızda da Ortadoğu’da, Karadeniz’de Türkiyesiz faaliyet göstermek mümkün değil. Dolayısıyla Türkiye’nin kabiliyetleri konusunda bir soru işareti yok.

 

ERDOĞAN BUNUN FARKINDA

Soru; niyetleri. Türkiye’nin bölgede istikrarı ve güvenliğine tehdit, bir dereceye kadar, PKK dahil terörden, ana unsur olarak da İran ve Rusya’dan kaynaklanıyor ve Erdoğan da bunun farkında. Suriye’de çok güçlü askeri adımlar atıyor çünkü Ruslar ve Esat ülkenin kuzeydoğusundaki ateşkesi ihlal etti. Fars yayılmacılığı olarak adlandırdığı durumdan çok endişeli. Bu da onu aslında Amerika’nın kampına itiyor.

 

BİR YANI PUTİN BİR YANI...

Sorun şu; Türkiye bu kampta diğer ülkelerden farklı durumda. Erdoğan’ın bir tarafı dünyaya 19’uncu yüzyıl merceğinden bakan Putin, diğer tarafı da Charles de Gaulle. O ve çoğu Türk, ABD’den ne kadar bağımsız olduklarını göstermek istiyor ama yine de ayrılmıyorlar."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Terör örgütü TSK'ya direnecekmiş... GüldürdüÖnceki Haber

Terör örgütü TSK'ya direnecekmiş... Güld...

'Afrin'de iki müttefik karşı karşıya gelecek!'Sonraki Haber

'Afrin'de iki müttefik karşı karşıya gel...

Yorum Yazın

MSB acı haber duyurdu: Irak'ta şehit sayısı 8'e yükseldi!
Özgür hakkında soruşturma açıldı
Kuzey Irak'ta metan gazından zehirlenen 5 askerimiz şehit oldu
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek TUTUKLANDI !
Rüşvetin adı Tayland Çikolatası! CHP'li belediyenin 'baklava kutusundaki rüşvet' çarkında yeni detaylar...
Ahtapotun kolları Akdeniz'de! CHP'li belediyelere yeni dalga yolsuzluk operasyonu: İşte gözaltına alınan isimlerin oluşturduğu o rüşvet çarkı...
Adıyaman, Antalya ve Adana belediye başkanları gözaltına alındı
Son Dakika: Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı gözaltına alındı
CHP'yi karıştıracak mektup: Eski belediye başkanı cezaevinden yazdı!
İzmir'de yolsuzluk operasyonu: Tunç Soyer dahil 41 kişi tutuklandı
Belediye binasında rüşvet alırken kayda alındı! CHP'ye baklava operasyonu
Peygamber Efendimize hakaret eden Leman dergisi önünde protesto
Leman şerefsizi Doğan Pehlevan'ın sicili kabarık! Kirli geçmişi ortaya çıktı!
Adalet Bakanı Tunç duyurdu: Leman dergisi hakkında soruşturma
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon! Tunç Soyer gözaltına alındı Listede 157 kişi var
TSK'nın en büyük gücü: Türk Kara Kuvvetlerinin 2234. kuruluş yıl dönümü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin bölünmesine izin vermeyiz
Boykot yüzünden zarar eden CHP'li pazarcı AK Parti'ye geçti
Başsavcılıktan CHP talimatı: 86 kişinin ifadesi alınacak
Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluk itirazına ret

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar