ABD'li Müslüman vekil Ilhan Omar'dan Türkiye karşıtı skandal hamle!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD'li Müslüman vekil Ilhan Omar'dan Türkiye karşıtı skandal hamle!
ABD Temsilciler Meclisi'nin ilk başörtülü Müslüman vekili Ilhan Omar, Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na yazdığı mektupta, Türkiye'nin Suriye'de YPG/PKK'ya karşı yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı sırasında sivillere karşı kimyasal silah kullanıp kullanılmadığını araştırmasını istedi. Türkiye daha önce bu iddialara en üst düzeyden cevap vermişti.

ABD'li Müslüman vekil Ilhan Omar'dan Türkiye karşıtı skandal hamle!

Kongre'nin ilk Müslüman kadın üyelerinden biri olan Demokrat Partili Minnesota milletvekili Ilhan Omar, bu talebini ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'ye yazdığı mektupta dile getirdi. Omar mektubunda, "ABD'nin bir NATO müttefikinin Kürt sivilleri beyaz fosforla kasıtlı olarak hedef alıp almadığını tespit etmesinin aciliyet taşıdığını" söyledi.

Ilhan Omar'ın ofisinden yapılan son dakika yazılı açıklamada, uluslararası örgütler ve Suriye'nin kuzeyinde sahadaki gözlemcilerin 16 Ekim'de Türk askerlerinin beyaz fosfor kullandığını iddia ettikleri hatırlatıldı. Açıklamada, "Eğer bu iddialar doğruysa bu bir savaş suçu ve insanlığa karşı suçtur" ifadesi kullanıldı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün durumu takip ettiğini belirttiğine ancak tam kapsamlı bir soruşturma açmadığı ifade edilen açıklamada, Kongre üyeleri olarak, ABD'nin iddia edilen kimyasal saldırı hakkında hangi bilgilere sahip olduğunu ele almak üzere brifing verilmesini istedikleri vurgulandı.

"UCM soruşturması dahil, suçluların sorumlu tutulması" talebi

Mektupta Dışişleri Bakanlığı’na da iddialarla ilgili tam, tarafsız ve çok boyutlu bir soruşturma yürütmesi çağrısı yapıldı. "Eğer saldırının yerel ya da uluslararası yasaları ihlal ettiği tespit edilirse, Kongre üyeleri BM Güvenlik Konseyi’nden olası bir karar ve Uluslararası Ceza Mahkemesi Soruşturması dahil suçluların sorumlu tutulmasını talep ediyor" denildi.

Ilhan Omar'ın öncülük ettiği girişim neticesinde kaleme alınan mektupta, Temsilciler Meclisi'nde Dışişleri Komisyonu Afrika, Küresel Sağlık, Küresel İnsan Hakları ve Uluslararası Örgütler Alt Komitesi Başkanı Kongre üyesi Karen Bass, Juan Vargas ve Sheila Jackson Lee'nin de imzası bulunuyor.

"İnceliyoruz" yanıtı

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda verdiği ifadede iddialara dair, "konuyu inceliyoruz" açıklamasında bulunmuştu. Bu yanıta ilişkin de değerlendirmelerde bulunan 4 milletvekili mektuplarında, "Bu iddiaların ciddiyetini düşünerek, basitçe ‘bu konuya bakıyoruz’ demek uygun bir yanıt olmaktan çok uzak" ifadesini kullandı.

Türkiye'de sert tepkiyle karşılanmıştı

Söz konusu iddialara dair açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Biz, uluslararası hukuk ve anlaşmalar ile yasaklanan hiçbir mühimmatı veya kimyasal silahı kullanmadık, kullanmayız" demişti. Ayrıca Akar, "Bizim askerimizin karşıdan ateş gelmeden, karşısında teröristi görmeden ateş etmesi mümkün değil. Masum insanlara ateş edilmesi asla söz konusu değildir. Bir de ‘kimyasal silah' yalanı ortaya attılar. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde kimyasal silah yok" ifadelerini kullanmıştı.

Milli Savunma Bakanlığından ise "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarısına gölge düşürmek isteyen çevrelerin "kimyasal silah kullanıldığı"na yönelik iddiaları tamamen gerçek dışıdır" açıklaması yapılmıştı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ABD Büyükelçisi Satterfield, HDP'yi ziyaret ettiÖnceki Haber

ABD Büyükelçisi Satterfield, HDP'yi ziya...

Kaftancıoğlu'nu devirmek için harekete geçti! İmamoğlu'ndan yeni ittifakSonraki Haber

Kaftancıoğlu'nu devirmek için harekete g...

Yorum Yazın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin bölünmesine izin vermeyiz
Boykot yüzünden zarar eden CHP'li pazarcı AK Parti'ye geçti
Başsavcılıktan CHP talimatı: 86 kişinin ifadesi alınacak
Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluk itirazına ret
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP demek cunta demektir
Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik övgüleri dünya basınında
Netanyahu: Türkiye ile Suriye'de çatışmak istemiyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Özgür Özel'e: Artık haddini bil
Devlet Bahçeli 2 ay sonra kameralar karşısında
Vatandaş isyanda! “Boykot çağrısından sonra CHP’den istifa ettim"
Boykot çağrısı yapan Aybüke Pusat, Teşkilat dizisinden atıldı
ABD Başkanı Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü
Aslı Baykal : ''Zor oldu ama tehlikenin ucundan dönmüşüz.''
Süleyman Soylu'dan Cumhurbaşkanı'na hakarete tepki: Sabrımızı yanlış anlıyorsunuz
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında mahkeme kararları açıklıyor
Ekrem TUTUKLANDI....................
İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun tutuklandı
Aslı Baykal'dan CHP'ye FÜZE !
Görülmemiş rüşvet tehdidi! 'Geleceğin Cumhurbaşkanı ile kötü olmak mı istiyorsunuz?'
CHP, 6 Nisan günü olağanüstü kurultay yapma kararı aldı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar