ALTAY tankı için çözüm bulundu!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ALTAY tankı için çözüm bulundu!
ALTAY tankı seri üretiminde rekabeti “komisyon” sağlayacak. Seri üretim için 200 dolayında şirket ile de parça, sistem, alt sistem üretimi konusunda çalışılması gerekiyor.

ALTAY tankı için çözüm bulundu!

 

ALTAY Ana Muharebe Tankı (AMT) seri üretim sürecinde, tankı geliştiren OTOKAR ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın (SSM) anlaşamaması üzerine, üreticinin ihale ile seçilmesine karar verildi. İhaleyle 6 şirket ilgileniyor. İhalenin bu haliyle kamuoyunda tartışılması kaçınılmaz olarak görülüyor. Bu nedenle, SSM’nin daha önceki ihalelerden farklı bir yol izleyerek, özellikle alt yüklenicilere yönelik karar süreçlerinde etkili olacak yaklaşık 80 kişiden oluşan bir uzman komisyon kurduğu öğrenildi. Bu komisyon her bir şirketin, üretim, finansman dahil yeterlilikleri ve ürün kalitesine yönelik belirleme yapacak. Seri üretim için 200 dolayında şirket ile de parça, sistem, alt sistem üretimi konusunda çalışılması gerekiyor. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre OTOKAR’ın görüşme süreçlerinde alt yüklenicilerin toplam maliyet içindeki payının yüzde 70’ler dolayında olduğu belirlendi.

ALTAY tankı seri üretimi için ihale açılma kararının ardından, rekabet ortamını tartışmadan uzak tutmak amacıyla “komisyon” modeli oluşturuldu. SSM koordinasyonunda kurulan bir komisyon, olası katılımcılar ve alt yükleniciler yönünden teknik inceleme yapacak. Komisyonun “yeterlilik” kararı vereceği ve bu yeterliliği alan firmaların ihalenin parçası olacağı kaydedildi. Özellikle alt yükleniciler açısından yeterlilik almanın önemli olduğu, ihalede alt yüklenicilerin de ana yüklenici açısından “belirleyici” nitelik taşıdığı belirtildi. Savunma sektörüne yönelik yayın yapan c4defence.com internet sitesi, OTOKAR’ın kabul edilmeyen teklifinde, SSM’nin önerdiği alt yüklenicilerin üretimden alacağı payın toplam tutarının yüzde 70’ine ulaştığı yönünde bir haber yayınlamıştı. Bu nedenle, ana yüklenicilerin ortak bir temel maliyet üzerinden, toplam maliyetin yüzde 30’ları dolayında bir maliyet içinde rekabet edebileceği belirtildi.

ALTAY AMT’nin seri üretimi için SSM’nin stratejik planında,sözleşmenin 2017’te imzalanması, 2019 sonuna kadar üretim hattının tamamlanması ve ilk tankın çıkması, 2020 yılında 15, 2021’de de 20 adet tankın üretilmesi takvimi yer almıştı. Resmi olarak açıklanmasa da Türkiye’nin 250 ALTAY sipariş edeceği bilgileri kamuoyuna yansımıştı.

ALTAY seri üretim programına Alman Rheinmetall ile bir anlaşma da yapan Türk-Katar ortaklığı BMC, ALTAY tankını geliştiren ve seri üretime hazır hale getiren OTOKAR, Endonezya için hafif tank geliştirme projesinde ilk prototipini de üreten İngiliz-Türk (Nurol Holding) ortaklı FNSS, Limak ile işbirliği yapan Katmerciler, TÜMOSAN, Nurol Holding’in bağımsız zırhlı araç üretim şirketi Nurol Makine ilgi duyduğunu açıkladı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kardeş Azerbaycan'a hain saldırı: 1 şehitÖnceki Haber

Kardeş Azerbaycan'a hain saldırı: 1 şehi...

Ahmet Hakan'dan beklenmeyen çıkış: Can Dündar dönmeliSonraki Haber

Ahmet Hakan'dan beklenmeyen çıkış: Can D...

Yorum Yazın

Son Dakika: İmamoğlu'nun bir avukatı daha gözaltında
Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca CHP’nin kirli yüzünü anlattı: İllegal işlerini yaptırmak istediler!
YKS tercih sonuçları açıklandı
Trafikte yol kesene hapis cezası geliyor!
Kemal Kılıçdaroğlu ile Uğur Dündar birbirine girdi
Avrupa'dan gelen krediler "Eko"sisteme aktı! 121 milyar TL'lik faturasını halk ödüyor
Aydın'da rantın "Ağbaba'sı var! Çerçioğlu'na CHP rozeti attıran yapı deşifre: Kuşadası'nda çökülen arsalar... Didim'de kapatılan araziler
İstanbul Valiliği'nden sokak köpeği açıklaması: İvedilikle toplanmalı
Muhittin Böcek'in oğlu tutuklandı
Selçuk Bayraktar 2024'te en fazla gelir vergisi ödeyen kişi oldu
Özlem Çerçioğlu’nu istifaya götüren kişinin Bülent Tezcan olduğu ortaya çıktı! İşte CHP’nin 6 milyarlık rant ısrarı ve perde arkası...
Muhittin Böcek’in oğlu, yurt dışı dönüşü gözaltına alındı
Özgür Özel’den İmamoğlu’nun uykularını kaçıracak beddua: Allah hırsızların belasını versin!
Özlem Çerçioğlu'ndan Özel'e gönderme: İmar rantına geçit yok!
SON DAKİKA! Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney tutuklandı
Tanju Özcan'ın kumarhanede çekilmiş fotoğrafı ortaya çıktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NEXT Sosyal hesabından ilk paylaşım!
15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir'in kızı Elif Nur Halisdemir, teğmenlik diplomasını aldı
İBB'ye 9. dalga operasyon! Beyoğlu Belediye Başkanı dahil onlarca kişi gözaltına alındı
9 Belediye Başkanı AK Parti'ye katıldı!

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar