Siyasi bakış açılarını analizlerine yansıtıp döviz kurları üzerinden felaket tellallığı yapan ekonomistler, yalancı çobana döndü. Hiçbir tahminleri tutmadı. Sadece felaket satarak vatandaşları korkutup dolarizasyonu artırmaya çalışan, objektif ekonomik analizle siyasi bakış açısını birbirine karıştıran bu kesim, kurlar düşmeye başlar başlamaz ise ortadan kayboldu..
Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşe yazısında döviz kurları üzerinden felaket tellalığı yapan "yalancı çobanları" yazdı.
İşte Dilek Güngör'ün "Yalancı çobanlar" adlı köşe yazısı:
Türkiye'de döviz kurları üzerinden felaket tellallığına soyunan ekonomistlerin durumu yalancı çoban hikâyesine döndü. Geçen yıl ağustostan bu yana dolar konusunda ne üfürdülerse olmadı. Seçimlerden sonra doların 10 TL'ye tırmanacağını söylediler, tutmadı. S-400 krizi nedeniyle piyasaların çökeceğini iddia ettiler, olmadı. Merkez Bankası üzerinden spekülasyon yaptılar, temennileri gerçekleşmedi. Anlayacağınız, 1 yıldır her ekonomik, siyasi ve diplomatik gelişmede çıkıp apar topar kur tahmininde bulunan ekonomist, gazeteci ve akademisyenlerin hepsi takipçilerini fena ters köşe yaptı. Sadece felaket satarak vatandaşları korkutup dolarizasyonu artırmaya çalışan, objektif ekonomik analizle siyasi bakış açısını birbirine karıştıran bu kesim, kurlar düşmeye başlar başlamaz ise ortadan kayboldu.
Peki sosyal medyada kendilerini 'güvenilir' (!) olarak lanse eden, çektikleri videolar binlerce kişi tarafından izlenen, söyledikleri tahminler WhatsApp gruplarında elden ele dolaştırılan bu kesimin söylediklerinin ne kadarı gerçekleşti?
ATİLLA YEŞİLADA
Geçen yıl 17 Kasım'da yayınladığı videoda, yerel seçime kadar doların 7 TL olacağını iddia etti. Videoyu çektiği tarihte dolar 5.33 TL seviyesindeydi. Seçimler, S-400, F-35 yaptırımı, Doğu Akdeniz gerginliğine rağmen kur hiç o seviyeye çıkmadı. Yerel seçimlerin ardından bu kez 6.5 TL tahmininde bulundu. O dönemde dolar/TL 5.80'di. Şu anda 5.65 TL'ye inmiş durumda... Yani yüzde 3 düştü.
ÖZGÜR DEMİRTAŞ
Kendisinin Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli ekonomist olduğu iddia ediliyor. Ama ne yazık ki, Demirtaş'ın piyasa öngörülerinin hiçbiri tutmuyor. Dolar kuruyla ilgili rakam vermese de yerel seçimlerden önce her platformda TL'yle ilgili karamsar tablolar sundu. 27 Mart'ta konuştuğunda dolar kuru 5.32 TL'ydi, o günden sonra sadece 33 kuruş arttı.
REFET GÜRKAYNAK
Bir üniversitede profesör olan Gürkaynak, Merkez Bankası Başkanı görevden alındığı günün ertesinde apar topar otel odasında çektiği videoda piyasalarda adeta kara pazartesi yaşanacağı iddiasında bulundu. 7 Temmuz'da videoyu çekerken dolar 5.62 TL'ydi. Ondan sonra S-400'ler geldi, AB yaptırımları oldu, F-35 programından çıktık. Kur sadece 3 kuruş yükseldi.
CÜNEYT AKMAN
12 Mayıs'ta dolar 6 TL'ye çıktığında yaptığı yayınlarda kurun durdurulamayacağı iddiasında bulundu. S-400 krizinin maliyetinin altından kalkılamayacağına dair yorumlar yaptı. Analizlerinin hiçbiri tutmadı. Kur onun çizdiği felaket senaryosu gibi yükselmedi. Bilakis o tarihten sonra yüzde 6 düştü.
NASRULLAH AYAN
Geçmişin hızlı borsa manipülatörü olan Ayan, en son 1 Temmuz'da YouTube kanalından bir video yayınladı. Ne enflasyonun ne faizin düşeceğini öngörüp doların 11-12 TL'lere kadar çıkacağını iddia etti. Konuştuğunda dolar 5.65 TL seviyesindeydi. 20 gün geçti kur aynı duruyor.
MUSTAFA SÖNMEZ
Siyasi bakış açısını analizlerine yansıtan Sönmez, seçimlerin ardından vatandaşı korkutacak birçok açıklama yaptı. 27 Mart'ta fırtına çıkacağını söyledi. O tarihte kur 5.33'tü. Sadece 32 kuruş arttı.
SELÇUK GEÇER
Çektiği videolar 'tık'landıkça coştu. Seçimlerden önce "Dolar 10 TL olacak" diyerek felaket senaryoları çizdi. 16 Mart tarihinde çektiği video sırasında kur 5.45 TL seviyesindeydi. 4 ay geçti, hiçbir dediği olmadı..
Yorum Yazın