Ekrem İmamoğlu'nun 'antik hipodrom' adımı, Venedik'te geçtiğimiz ay yapılan Bizans Kongresi'nin ardından geldi. Müslüman Türkiye'ye meydan okuma niteliğinde olan ve bizzat katılımcıların 4. Haçlı Seferi'ne benzettiği Hristiyan ayininde, Ayasofya'nın camiye çevrilmesine duyulan öfke dile getirildi, "Çargrad'ımıza ne oldu? Bizans köprüsünü bir gün mutlaka tekrar kuracağız. Ortodoks dünyası İstanbul için ağlıyor. Gün gelecek, tekrar tanrısal azizler yetiştireceğiz" denildi.
Sultanahmet'teki tarihi At Meydanı'nı Antik Roma Hipodromu'na çevirme fikri, aslında yıllardır hazırlığı sürmekte olan bir projenin son halkası. CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun yönettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na iletilen projenin şifreleri, ağustos ayında Venedik'te düzenlenen '24. Bizans Kongresi'nde gizli.
MÜSLÜMAN TÜRKİYE'YE MEYDAN OKUDULAR
Avrupa'daki Bizans lobisinin 2021 yılında İstanbul'da Boğaz'a nazır bir mekanda yapmak istediği fakat Ayasofya'nın camiye çevrilmesine bir tepki olarak Venedik'te düzenlediği 6 günlük kongre ilginç mesajlara sahne oldu.
61'i Türkiye'den olmak üzere binin üzerinde konuşmacının katıldığı Uluslararası Bizans Kongresi, İstanbul'un yeniden Konstantinopol'e çevrilmesi taleplerinin yüksek sesle dile getirildiği bir meydan okuma olarak tarihe geçti.
"EN SON 4. HAÇLI SEFERİ İÇİN TOPLANMIŞTIK"
22-27 Ağustos tarihleri arasındaki Bizans'ı anma seansına Koç Üniversitesi'nden iştirak eden Prof. Paul Magdalino'nun açılış konuşmasında sarf ettiği şu cümleler çılgıncasına alkışlandı: "Bizans ile ilgili bu kadar çok insan Venedik'te en son 800 yıl önce toplanmıştı. O da 4. Haçlı Seferi için..."
Paul Magdalino
Venedik'teki toplantıyla 4. Haçlı Seferi arasında sıkı bağlantılar kuran Magdalino, "Onlar sefere giderken çoğunluğu Venedik’te değildi ve doğrudan İstanbul’a gidiyordu. Bizim de çoğunluğumuz şu an burada değil. Aslında bu toplantıyı şu an İstanbul Boğazı'na bakarak yapmayı planlıyorduk ama politik sebeplerden dolayı şu an Batı Roma’dayız. Kongre temamızda da bahsettiğimiz gibi Bizans, dünyalar arası bir köprüdür diyoruz ve siz bu toplantıda bunun nasıl güçlü bir bağla birbirine bağlandığını daha yakından göreceksiniz" ifadelerini kullandı.
AYASOFYA'NIN DURUMU ONLARI ÇOK ÜZÜYOR
Nevra Necipoğlu
İstanbul'un Müslümanlar tarafından fethi öncesi kentteki kilise ve manastırları ihtimamla tek tek sayan Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Nevra Necipoğlu ise Ayasofya'nın camiye çevrilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi, bir sonraki kongreyi İstanbul'da düzenleme temennisinde bulundu.
"BİZANS KÖPRÜSÜNÜ TEKRAR KURACAĞIZ"
Ayasofya kinini dile getirenlerden biri de Uluslararası Bizans Vakfı Başkanı John Haldon oldu. Ünlü mabedin camiye çevrilmesini 'tehlikeli ve endişe verici bulduğunu' belirten Haldon, şu açıklamayı yaptı:
"Biz bu toplantılarda tarihi olduğu kadar şimdiki zamanın sorunlarına da çözüm arıyoruz. Toplumlarımızın Bizans uygarlığından faydalanmasını sağlamalıyız. Bizans öyle bir devlettir ki etkisi Atlantik’ten İskandinav tarlalarına kadar hissedilir. Bu uluslararası köprüyü tekrar kuracağız!"
SOKAK SOKAK HARİTALARI HAZIRLANMIŞ
Etkinliğe katılan Prof. Dr. Andreas Külzer ise 'Bizans Coğrafyası Dijital Haritalama Sistemi' olan 'Tabula' hakkında önemli bilgiler verdi. Google Earth ve Zoom Earth üzerinden sunulan hizmetle Bizans mimarisini aslına uygun olarak yeniden oluşturduklarını söyleyen Külzer, "Uydu araçlarıyla yeni arazilerin, gizli kalıntıların ve kalelerin keşfini sağlıyoruz. Anadolu'da şimdiye kadar 950 bölgenin haritalaması yapıldı. Şu an yoğunlaştığımız yer ise Çeşme bölgesi. İşte bu bizim masalımızın öyküsü" dedi. Külzer, Tabula'nın dijital çatısı olma hüviyetindeki ANAVATHMIS projesinin AB tarafından fonlandığını dile getirdi.
ORTODOKSLARIN ÇARGRAD'INA NE OLDU?
Elena Boeck
DePaul Üniversitesi’nden Elena Boeck ise "Ortodoks dünyası İstanbul için ağlıyor. Çargrad'ımıza ne oldu? Gün gelecek, tekrar tanrısal azizler yetiştireceğiz. Çünkü biz gücümüzü bilgelik kilisesi Ayasofya'dan ve Ortodoksluktan alıyoruz" diyerek 1453 kinini ortaya koydu.
Etkinliği başından sonuna dek izleyen Tolga Saçıkara, gördüklerini Gerçek Hayat dergisinde yazdı. Saçıkara, Türkiye'de Koç Üniversitesi, Vehbi Koç Vakfı ve Stavros Niarchos Vakfı'nın desteklediği Bizantolog oluşumu ile işbirliği halinde düzenlenen kongrenin bir sonraki oturumu için İstanbul'da mekan bakıldığı bilgisini verdi.
Ağustos ayında Venedik'teki Bizans toplantısının ardından Ekrem İmamoğlu'nun Antik Roma Hipodromu için harekete geçmesi dikkat çekti.
Kaynak:trhber
Yorum Yazın