Seri üretimin kolay olması nedeni ile günümüzde bu yöntem sıklıkla kullanılır.
Plastik enjeksiyon işleminde, kapalı olan kalıp içerisinde ergimiş haldeki plastik gönderilir. Şekil verilmesinin ardından kalıptan çıkarılması ile ürün elde edilmesi sağlanır. Seri üretimin kolay olması nedeni ile günümüzde bu yöntem sıklıkla kullanılır. Yöntem; savunma sanayi, otomotiv ve daha pek çok alanda parça üretiminde kullanılır. Bunun yanında farklı boyut ve şekillerde parça üretimi de kolaylıkla yapılır.
Enjeksiyon Avantajları Nelerdir?
Bu yöntem düşük maliyetlidir. Düşük toleranslarda çalışma özelliği vardır. Otomasyona uygunluk gösterir. Aynı kalıp içerisinde farklı ürünlerin imalatı mümkündür. Son işleme prosesine gerek yoktur. Malzeme kaybı yok denecek kadar azdır. Üretim hızlı bir şekilde gerçekleşir. Değişik renklerde ve şekillerde parça üretimi sağlanır.
Plastik enjeksiyon son derece basit bir yöntemdir. Bu yöntemde kalıp öncelikle makineye bağlanır. Toz halindeki ham maddeler huniye aktarılır. Ham madde ısınır ve ergitileceği kovaya alınır. Ardından eriyen maddenin kalıba itilmesi gerçekleşir. Kalıp, kovaya göre daha soğuktur. Bu işlemin ardından ürünün kalıpta bir miktar soğuması beklenir. Ardından ürün kalıptan çıkarılır. Sonrasında proses tekrarlanır.
Plastik Enjeksiyon Makinesi Nedir?
Plastikenjeksiyon makinesi içerisinde enjeksiyon işlemi gerçekleşir. Bu makinenin 4 ana bölümü vardır. Bunlar; Enjeksiyon ünitesi, kontrol ünitesi, kalıp ünitesi, mengene ünitesi şeklindedir. Bu makinenin yeterli olmaması halinde makineye farklı ekipmanlar eklenebilir. Bu ekipmanlar; şartlandırıcı, sıcak yollu kontrol ünitesi, kurutucu ve dozajlayıcı şeklindedir.
Enjeksiyon ünitesi kısmında toz ya da granül olan ham maddenin ergitilme işlemi yapılır. Ham maddenin kovaya aktarılması işlemi huniler yardımı ile gerçekleşir. Vida bölümü; besleme, sıkıştırma, ölçme gibi işlevleri yerine getirir. Sıkıştırma bölümünde hammaddenin ergitme işlemi gerçekleştirilir. Besleme bölümünde ise eriyen malzeme kalıba gönderilir.
Çek valf isimli kısım sonsuz bir vida mekanizmasına bağlıdır. Bu kısım eriyen maddenin geri doğru akmasına engel olur. Bunun yanında vida piston görevi de görür. Enjekte işleminin ardından kalıbın içindeki ürünün sertleşmesi açısından bir miktar beklenmesi gerekir. Sonrasında ürün kalıptan çıkarılır. Kalıp açıldığında parça kalıbın hareketli bölümündedir. Pek çok ürünün seri şekilde üretilmesinde enjeksiyon makinelerinin önemi büyüktür.https://www.sanayiden.com/enjeksiyon-makinalari-enjeksiyon-plastik-sanayi-urunlerisitesinden hizmet alabilirsiniz.
Kaynak:akgazete
Yorum Yazın