Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Uluslararası İlişkiler ve Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Necip Fazıl Güldemir Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’na ziyarette bulundu.
Ziyarette ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik, Ziraat Odası Başkanı Muslahattin Can Selçuk, ile meclis üyeleri hazır bulundu.
Konfederasyon Genel Başkan Yardımcısı Necip Fazıl Güldemir, faaliyetleri ni anlatarak çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Güldemir, ITSO aracılığıyla tüm gıda ve tarımla ilgilenen işadamlarını 1-4 Mart tarihleri arasında Ankara’da yapılacak olan Dünya Tarım ve Gıda İşbirliği Zirvesi’ne davet etti.
ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik de Güldemir’e davetleri ve ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek Isparta’nın tarım potansiyellerinden bahsetti. Çelik, Isparta’nın Türkiye’nin meyve bahçesi konumunda olduğunu belirterek, “Isparta Batı Akdeniz bölgesinin meyve bahçesi konumunda bir il. Tarım yönünden zenginliklere sahibiz. Bölgemizde Türkiye ve dünya ihtiyacını karşılayacak ürünler üretiliyor. Bununla gurur duyuyoruz. Davetinize de Isparta’nın değerleriyle katılmak isteriz.”dedi.
Genel Başkan Yardımcısı Güldemir de şunları söyledi:
“Dünya Tarım ve Gıda İşbirliği Zirvesi 2018 (AGROSUM-2018), Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu öncülüğünde, 01-04 Mart tarihleri arasında Ankara’ da geçekleştirilecek. Enerji Su ve Gıda Enstitüsü, Türk –Arap Ekonomi ve Stratejik İşbirliği Derneği, Şangay İşbirliği Örgütü Ekonomik İşbirliği Kurumu İş Kulübü, Avrasya Kültür İşbirliği ve İş Lobisi Vakfı, Dünya Ticareti İş Geliştirme Konseyi, KALDER, Gıda Üreticileri ve Toptancıları Federasyonu, Türkiye Sağlık Vakfı, Gıda Güvenliği Enstitüsü’nün paydaşlığı ile yapılacak zirvede; “Endüstri 4,0 ve Toplum 5,0 Ölçekli Büyüme ve İşbirliği” temaları ele alınacaktır. İki yılda bir düzenlenmesi hedeflenen zirvede, öncelikli olarak uluslararası pazar sorunu görüşülerek çözümler üretilecek. Zirvede, tarım ve gıda sektöründe var olan “Önce Üretim Sonra Pazar’’ anlayışından vazgeçilmesi ve “Önce Pazar Sonra Üretim’’ anlayışına geçmenin koşulları tartışılarak, bu yönde karşılaşılan sorunların nasıl aşılması gerektiği ele alınacaktır. Bu bağlamda, hedeflenen bölgelerdeki kamu, arz-talep, proje ve danışmanlık hizmetlerinin de bir çatı altında toplanması ve oluşturulacak güç birliği platformu aracılığıyla uluslararası pazar ve ticaret yollarına kısa sürede ulaşılması ve ticaret hacminin artırılması hedeflenmektedir.
Başkent Ankara’da düzenlenecek AGROSUM-2018’e, 80 ülkeden tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösteren söz sahibi kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte, en seçkin sektör temsilcileri, yatırımcılar, ithalat-ihracat firmaları, imalat ve hammadde üretici firmaları, iş adamları, sanayiciler, işletmeler, üretici ve tüketici kooperatifleri, birlikler, STK’lar, yerel yönetimler ve akademisyenlerin oluşturduğu kalabalık bir davetlinin katılımı bekleniyor.
AGROSUM-2018’de dünya tarım, gıda ve hayvancılık sektöründe ticaret ve kazanç hacmin en üst seviyeye yükseltilmesi hedeflenirken, Türkiye’nin de tarım, gıda ve hayvancılık sektöründe ihracat hacminin genişletilmesi, uluslararası pazarlarda söz sahibi olması amaçlanıyor. Zirvede yerli ve yabancı üretici ve yatırımcılar bir araya getirilerek, azami seviyede iş birlikteliklerinin kurulabilmesi, çok boyutlu stratejik ve pratik katkıların sağlanması öngörülüyor.”
Yorum Yazın