Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 9-16 Ekim haftası Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı. Her hafta pazartesi günü yayımlanan bültende haftanın dezenformatif ve yalan haber içeriklerine yer verilerek doğruları aktarıldı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 9-16 Ekim arası Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı. Her hafta pazartesi günü yayımlanan Dezenformasyon Bülteni vatandaşlara sunuldu.
Her hafta pazartesi günü yayımlanacak bültende, kamuoyunda yayılan dezenformatif ve yalan haber içeriklerine dair doğru ve gerçek bilgilere yer veriliyor.
9-16 Ekim tarihlerindeki dezenformatif ve yalan haberlere yer verilen bültende, Haftanın Yalan Haberleri başlığı altında şunlara yer verildi:
- Türkiye'nin 92 Mülteciye Kötü Muamelede Bulunduğu İddiası
- "Adalet Bakanlığı Çocuk İstismarı Verilerini Gizliyor"
- "Muhtarlar Nüfus Kaydında Yabancıları Usulsüz Kaydediyor"
- "WhatsApp Okundu Bilgisi"
- "Niğde’de Bir Kız Öğrencinin Taciz Edilip Bıçaklı Saldırıya Uğradığı İddiası"
- "Tunceli'de Beş Adet Portatif Tuvalet için Resmi Açılış Töreni Düzenlendi"
BARTIN'DA YAŞANAN MADEN KAZASI
Diğer yandan Bartın'da yaşanan maden kazasına ilişkin yalan haberlere de yer verilerek şu ifadeler kaydedildi:
Bartın’da, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen kazaya ilişkin, “Sayıştay raporlarındaki uyarı ve öneriler dikkate alınmadı” iddiası doğru değildir.
Raporda “Solunabilir ve Patlayabilir Tozla Mücadele” başlığı altında yer verilen bilgiler, çarpıtılarak dezenformasyona konu olmuştur.
Bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde, Sayıştay raporundaki genel bilgilendirmeler, “grizu patlaması riski tespit edildi” şeklinde yorumlanmıştır. Madenlerde yönetmelik ve mevzuatların uygulanmasına yönelik veriler, tüm iddiaları çürütür niteliktedir.
MÜLTECİLERE KÖTÜ MUAMELEDE BULUNULDU İDDİASI
'Türkiye'nin 92 Mülteciye Kötü Muamelede Bulunduğu İddiası' ile ilgili ise "Sosyal medyayı dezenformasyon yayma aracı olarak kullanan Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarachi’nin, “Türkiye’nin 92 mülteciye kötü muamelede bulunduğu” iddiası, doğru değildir. Öte yandan Yunanistan’ın mültecilere yönelik insanlık dışı muamelesi, belgelerle sabittir." ifadelerine yer verildi.
ADALET BAKANLIĞI ÇOCUK İSTİSMARI VERİLERİNİ GİZLİYOR İDDİASI
İkinci olarak "Adalet Bakanlığı Çocuk İstismarı Verilerini Gizliyor" iddiasına ilişkin yapılan açıklamada, şu sözler kaydedildi:
Adalet Bakanlığınca her yıl yayımlanan Adli İstatistiklerkitabında, çocukların istismarı da dahil olmak üzere suç vecezalara dair veriler yer almaktadır. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce adalet istatistiklerine ilişkin veriler, UYAP Bilişim Sistemi ile Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başkanlığı, Danıştay Başkanlığı gibi paydaş kurumlardan toplanmaktadır. Bu verilerle üretilen istatistikler, tablo ve grafik haline getirilerek, her yıl kamuoyunun dikkatine sunulmaktadır.
YABANCILAR USULSÜZ KAYDEDİLİYOR İDDİASI
"Muhtarlar Nüfus Kaydında Yabancıları Usulsüz Kaydediyor" başlıklı yalan haber için yapılan bilgilendirme notunda ise şu sözlere yer verildi:
Bir televizyon programında geçen, “Muhtarlar nüfus kaydında yabancıları usulsüz kaydediyor” iddiası, doğru değildir. 5490 sayılı kanunla, 2006 yılından beri muhtarların adres kayıt işlemleri ile bir ilgisi bulunmamaktadır.
Ülkemizde vatandaşlarımızın ve yasal statüde bulunan yabancıların tüm adres tescil işlemleri Nüfus Müdürlükleri ve İl Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir.
WHATSAPP'TAKİ MESAJLARI HÜKÜMET YETKİLİLERİ OKUYOR İDDİASI
"WhatsApp Okundu Bilgisi" ile ilgili sosyal medyada yayılan yalan haberler binaen yapılan açıklamada ise şu sözler kaydedildi:
“WhatsApp okundu bilgisi” ile ilgili, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan iddialar, doğru değildir. WhatsApp’ın “okundu bilgisi” onay işaretleri, WhatsApp Yardım Merkezi’nde belirtildiği gibidir. WhatsApp uygulamasında 3 onay işareti söz konusu değildir, böyle bir uygulama yoktur.
NİĞDE'DE KIZ ÖĞRENCİNİN TACİZ EDİLDİĞİ İDDİASI
"Niğde’de Bir Kız Öğrencinin Taciz Edilip Bıçaklı Saldırıya Uğradığı İddiası" ile ilgili yapılan açıklamada ise bunun doğru olmadığı belirtilerek şu açıklama kaydedildi:
Üniversite öğrencisi genç kızın iddiası üzerine polis ekipleri, Acil Çağrı Merkezi’ne gelen ihbar saatindeki güvenlik kamerası kayıtlarını mercek altına almıştır. Yaklaşık 120 kamera kaydının taranmasının ardından herhangi bir saldırı gerçekleşmediği tespit edilmiştir. Saldırıya uğradığını iddia eden genç kız, sözlü ve yazılı ifadesinde, üniversitede okumamak ve ailesinin yanına dönmek için bu senaryoyu ürettiğini itiraf etmiştir.
TUNCELİ'DE TUVALET AÇILIŞI YAPILDI İDDİASI
"Tunceli'de Beş Adet Portatif Tuvalet için Resmi Açılış Töreni Düzenlendi" iddiası ile ilgili Dezenformasyon Bülteni'nde şu sözlere yer verildi:
Görüntüler, Tunceli’de yıl içerisinde yapımı tamamlanan 15 milyon TL tutarındaki tarımsal sulama projelerinin, hayvan içme suyu tesislerinin, mera ıslah projelerinin, mera ve yayla yolu projelerinin tanıtımı ile, tamamlanan projelerin temsili açılışına
aittir.
Program dahilinde, yaylalarda üreticilerin yaşamını kolaylaştıracak taşınabilir yaşam konteynerlerinin Tunceli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine teslimi de gerçekleştirilmiştir. Konteynerlerin teslimi sırasında çekilen görüntüler çarpıtılarak, “tuvalet açılışı” şeklinde servis edilmiştir.
Kaynak:trhber
Yorum Yazın