Irak'taki büyük kaos iç savaşa dönüşüyor! Sokaklar kana bulandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Son dakika haberleri... Irak'ta Mukteda Sadr'ın siyaseti bırakma kararı sonrası Irak'ın başkenti Bağdat'ta ortalık karıştı. Sadr Grubu'nun silahlı kanadı Seraya es-Selam sokağa inerken büyük çatışmalar çıktı. Omaylarda en az 8 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Başta Türkiye olmak üzere birçok ülkenin seyahat uyarısı yaptığı ülkede, "iç savaş" endişesi yaşanmaya başladı. Olayların ekonomiye ilk etkisi ham petrol fiyatının fırlaması oldu.

Irak 2. Körfez Savaşı'nın ardından en büyük siyasi gerilimlerden birini yaşıyor. Ülke deyim yerindeyse barut fıçısına döndü.  

SADR'DAN SUNNİLERE BİRLEŞELİM ÇAĞRISI

Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr'ın siyaseti bırakma kararı sonrası patlak veren protestolarda şiddet olaylarının yaşanması ve 8 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Sadr Grubu'nun askeri kanadı Seraya es-Selam'ın silahlı üyeleri de sokağa indi.

KESKİN NİŞANCILAR DEVREDE

Irak İçişleri Bakanlığı,  meydana gelen sokak atışmalarında Irak kuvvetlerinin 200'den fazla üyesinin ağır yaralandığını duyurdu. Açıklamada çatışmaların olumsuz şartları nedeniyle yaralıların hastaneye sevk edilemediği de bildirildi..
Bu arada yerel kaynaklar Bağdat Yeşil Bölge'de Sadr Barış Tugayları milisleri keskin nişancıları başlarından vurularak öldürülüyor.

IRAK'TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMİŞTİ

Sadr destekçilerinin Yeşil Bölge'yi basmasının ardından başkent Bağdat'tan sonra ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilDİ. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 19.00'dan itibaren bir sonraki duyuruya kadar ülke genelinde sokağa çıkma yasağının uygulanacağı duyurulmuştu.

BM'DEN SÜKUNET ÇAĞRISI

Irak'taki Birleşmiş Milletler Misyonu UNAMI tarafından yapılan açıklamada, Sadr destekçilerine Yeşil Bölge'yi terk etmeleri ve hükümet binalarını boşaltmaları çağrısında bulunuldu.

BASRA'YA DA SIÇRADI İDDİASI

Öte yandan Irak'ta çatışmaların Bağdat'ın ardından Basra'ya da sıçradığı yönünde haberler gelmeye başladı. Bağdat'ta Sadr milisleri ile İran yanlısı gruplar arasında çatışmalar yaşanırken eski Başbakan el Maliki'nin konutunun ağır silahlarla hedef alındığı önü sürüldü. 

Söz konusu haberlerin ardından ülkede bir iç savaşın resmi olarak başladığı yorumları da yapılmaya başlandı.

TÜRK VATANDAŞLARINA SEYAHAT UYARISI

Bu arada Dışişleri Bakanlığından Irak'a ilişkin seyahat uyarısı geldi. Bakanlık, zorunlu haller dışında seyahat etmekten kaçınılmasını tavsiye etti Bakanlık yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bağdat'ta güvenlik durumunun bozulmaya başlaması göz önünde bulundurularak, vatandaşlarımızın zorunlu hâller dışında anılan şehire seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye olunmaktadır. Hâlihazırda Irak'ta bulunan vatandaşlarımızın ise, Bağdat'ta kitlesel gösterilerin gerçekleştirildiği mahallerden uzak durmaları, Bakanlığımızca ve Bağdat Büyükelçiliğimizce yapılabilecek ilave uyarı ve duyuruları takip etmeleri ve kişisel güvenlikleri bakımından müteyakkız olmaları faydalı olacaktır. Vatandaşlarımızın Konsolosluk Çağrı Merkezimize (+90 312 292 29 29) ilave olarak T.C. Bağdat Büyükelçiliğine +964 790 190 94 06 numaralı telefondan ve [email protected] e-posta adresinden doğrudan ulaşmaları mümkündür."

BRENT PETROL BİR ANDA FIRLADI

Bağdat ve Basra'daki çatışmalar, Brent tipi ham petrolün varil fiyatının 102 dolar 80 sent seviyesine kadar yükselmesine yol açtı.

ELÇİLİKLERDE OHAL

Bağdat'taki Hollanda Büyükelçiliği personeli Alman Büyükelçiliğine nakledildi. Kuveyt vatandaşlarından Irak'ı terk etmelerini istedi.

Kaynak:trhber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Irak'tan çarpıcı iddia: İran güçleri Mukteda Sadr'ı kaçırdı!Önceki Haber

Irak'tan çarpıcı iddia: İran güçleri Muk...

Irak'ta Türkiye karşıtı algıcıların sonu! PKK ve İran destekli Şiilerle el ele verenler zor durumdaSonraki Haber

Irak'ta Türkiye karşıtı algıcıların sonu...

Yorum Yazın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin bölünmesine izin vermeyiz
Boykot yüzünden zarar eden CHP'li pazarcı AK Parti'ye geçti
Başsavcılıktan CHP talimatı: 86 kişinin ifadesi alınacak
Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluk itirazına ret
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP demek cunta demektir
Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik övgüleri dünya basınında
Netanyahu: Türkiye ile Suriye'de çatışmak istemiyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Özgür Özel'e: Artık haddini bil
Devlet Bahçeli 2 ay sonra kameralar karşısında
Vatandaş isyanda! “Boykot çağrısından sonra CHP’den istifa ettim"
Boykot çağrısı yapan Aybüke Pusat, Teşkilat dizisinden atıldı
ABD Başkanı Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü
Aslı Baykal : ''Zor oldu ama tehlikenin ucundan dönmüşüz.''
Süleyman Soylu'dan Cumhurbaşkanı'na hakarete tepki: Sabrımızı yanlış anlıyorsunuz
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında mahkeme kararları açıklıyor
Ekrem TUTUKLANDI....................
İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun tutuklandı
Aslı Baykal'dan CHP'ye FÜZE !
Görülmemiş rüşvet tehdidi! 'Geleceğin Cumhurbaşkanı ile kötü olmak mı istiyorsunuz?'
CHP, 6 Nisan günü olağanüstü kurultay yapma kararı aldı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar