Türkiye’nin Çin’den 50 milyon doz koronavirüs aşısı siparişi vermesinin ardından “Çin aşısı güvensiz”, “Faz 3 çalışmaları tamamlanmamış aşılar alınır mı” sözleriyle iktidara yönelik kara propaganda yürüten sol kesimi bizzat kendi arka bahçeleri olan TTB yalanlıyor. Türk Tabipleri Birliği’nin Eylül ayında hazırladığı, CHP ve yandaşlarının ise adeta gizlemeye çalıştıkları raporda, Çin aşısının oldukça güvenli olduğuna vurgu yapılıyor.
Türkiye’nin Çin’den yapacağı koronavirüs aşısı ithalatını politik nedenlerle kötüleyen ve halkta korku psikolojisi oluşturmaya çalışan şer odaklarını, en büyük destekçileri olan Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) hazırladığı raporun yalanladığı ortaya çıktı. TTB tarafından yayımlanan ‘Covid-19 Pandemisi Altıncı Ay Raporu’ isimli çalışmada daha 2. aşamada olan Çin aşısından övgüyle bahsedildiği ve güvenli olduğu sonucuna varıldığı yönünde görüş bildirildiği kaydedildi. Kendileri tarafından kaleme alınan raporda Çin aşısından güvenle bahseden TTB yönetiminin, aşı tartışmaları sonrası sessizliği tercih etmesi ise ikiyüzlülüklerini gözler önüne serdi.
Hem hazırladılar hem gizlediler
Mesleğin sorunlarından ziyade marjinal sol örgütler gibi davranan ve son seçimlerde terör örgütü PKK’nın propaganda merkezi Özgür Gündem’in genel yayın yönetmenliğini yapan Şebnem Korur Fincancı’yı merkez konsey başkanı seçen Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) hazırladığı raporda Çin aşısı yere göğe sığdırılamıyor. ‘Covid-19 Pandemisi Altıncı Ay Raporu’ isimli çalışmada Çin’de üretilen aşının güvenli olduğu ve bağışıklık sağladığı ısrarla dillendiriliyor. TTB, Faz-2 çalışmasının devam ettiği bir süreçte Çin aşısı için güvenli olduğu sonucuna varıldığını beyan ediyor. Raporun 244. sayfasında, şu ifadelere yer veriliyor: “Evre 2 sonuçları, aşının 0,14 günlük bir programla aşılamadan 14 gün sonra nötralize edici antikorları indüklediğini göstermektedir. Nötralize edici antikor serokonversiyon oranı yüzde 90’ın üzerindedir ve bu, aşı adayının pozitif immün yanıtı indükleyebileceği sonucuna varılır. Evre 1/2 çalışmalarının sonuçlarına göre, yan etkinin düşük, immujinitenin yüksek olduğu bulundu.”
Aşı güvenli açıklaması
Çin aşısı aleyhinde yürütülen kara propaganda sonrası sessizliğe bürünen TTB, söz konusu raporun sonuçlarından ise ısrarla bahsetmiyor. Aşı karşıtlığı nedeniyle AK Parti hükümetinin zora düşmesini bekleyen TTB, kendi hazırladığı rapora adeta karartma uyguluyor. Raporun aynı sayfasında Çin aşısıyla ilgili, “Coronavac adlı inaktif aşı adayı ile ilgili Evre 1/2 klinik denemeler tamamlandı. Toplamda, yaşları 18 ile 59 arasında değişen 743 sağlıklı gönüllü denemelere katıldı. Bunlardan 143 gönüllü Evre 1’de ve 600 gönüllü de Evre 2’de yer aldı. Evre I veya Evre 2 çalışmalarında bildirilen ciddi bir advers olay olmamıştır” ifadelerine yer veriliyor.
Ali Babacan’ın beklediği açıklama: Çin aşısı güvenli
Kamuoyundaki korkudan siyasi rant devşirmek isteyen ve salgın arttıkça hükümetin zor durumda kalacağını hesap eden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “TTB güvenli derse aşıyı kullanırım” açıklaması yapmıştı. TTB yönetimini manidar suskunluğuna rağmen, hazırladıkları rapor aşının güvenliği olduğunu ise adeta haykırıyor. TTB’nin ‘güvenli’ raporunun akabinde Babacan’ın nasıl bir tavır takınacağı ise merak konusu oldu.
Kendi raporunu mu inkar ediyosun?
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın, “Başından beri hükümet salgınla ilgili şeffaf olmadığı için aşı konusunda da insanların şeffaflıkla ilgili güven sorunu var” sözleri ise tepki çekti. Kendi hazırladıkları raporda ‘Çin aşısının güvenli olduğu’ sonucuna yer veren TTB’nin merkez konseyi başkanı Fincancı’nın, sırf halka korku salmak adına manipülatif açıklamalarda bulunması da samimiyetsizliklerinin en net göstergesi oldu.
Mehmet Ceyhan'dan 'koronavirüs aşısı' açıklaması! "Devletin getirdiği aşı..."
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı Türkiye’ye geldiğinde kendisinin de aşı olacağını belirterek, “Hiç şüphesiz, mutlaka aşı olacağım. ‘Hangi aşıyı olacaksın’ tartışmasının bitmesi lazım. Devletin getirdiği aşıyı olacağım.” dedi.
Türk bilim insanları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde bireysel ve toplumsal bağışıklığın kazanılabilmesi için Türkiye’de uygulanması planlanan aşıların güvenilir olduğunu, sağlığın korunması için temin edilebilen aşının yaptırılması gerektiğini, “yapılsın yapılmasın” tartışmasının ise uygun olmadığı görüşünü dile getirdi.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı Türkiye’ye geldiğinde kendisinin de aşı olacağını belirterek, “Hiç şüphesiz, mutlaka aşı olacağım. ‘Hangi aşıyı olacaksın’ tartışmasının bitmesi lazım. Devletin getirdiği aşıyı olacağım.” dedi.
Ceyhan, şunları kaydetti:
“Şu anda toplumda son derece yaygın bir durumda. Neredeyse her karşılaştığımız 20-30 kişiden biri virüs pozitif çıkıyor ve insanların bir kısmı da hastalığa yakalandığında yaşamını yitiriyor. Böyle bir hastalığa karşı hiçbir güvenlik endişesi duymadığımız, etkinliğiyle ilgili tartışmalar olsa da ortada bir aşı var. Velev ki bu aşı yüzde 50-60 koruyor ve diğer aşı gibi yüzde 95 koruyor. Her şeye rağmen bu aşıyı yaptırmak lazım, çünkü yüzde 50 bile korusa böyle bir hastalıktan yüzde 50 oranında korunmak çok önemlidir.”
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık “Türkiye’de şu an ‘yeni nesil biyoteknolojik üretim mRNA aşısı’ ile bir Çin aşısının (inkatif virus aşısı) Faz-3 klinik çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalar farklı şehirlerde üniversite hastaneleri ve sağlık bakanlığı eğitim araştırma hastanelerinde yapılmakta. Bu aşılar, 1 milyon doz üzerinde yapılmasına rağmen şu ana kadar hem dünyadan hem de ülkemizden bu aşılarla ilgili önemli bir yan etki bildirimi yapılmadı. Buna karşın Kovid-19’a karşı da oldukça etkin oldukları görülmektedir.” bilgisini paylaştı.
Yeni Şafak'ın haberine göre Prof. Dr. Balık, sözlerine şöyle devam etti:
“Ben kendime Sinovac aşısı yaptırdım. Yani halkımızın Türkiye’de kullanıma girecek aşılarla ilgili bir güvensizliğe kapılmasına gerek yok. mRNA aşısının da genetik yapımızı değiştirmesi mümkün değil. Türkiye’de aşılar kullanıma girmeden önce çok kapsamlı güvenlik testlerinden geçirilir. Bu aşıya Çin aşısı denilmesinin de yanlış algıya neden olduğu görülüyor.”
"Yapılsın, yapılmasın konuşması bu aşamada doğru değil"
GÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol da aşılarda güvenlik ve etkinlik kavramlarının birbirinden farklı şeyler olduğunu belirterek, Faz-1 ve Faz-2’yi geçmiş olan tüm aşıların güvenli olarak ifade edildiğini söyledi. Şu anda Kovid-19’a yönelik Faz-3’te 13 aşı bulunduğunu aktaran Şenol, bu aşıların üçünün onay için başvuru sürecinde olduğunu dile getirdi. Şenol, “Onay için başvuru sürecinde olan aşıların etkinliğini de biliyoruz ancak Faz-3 verilerini paylaşmamış olan aşıların etkinliğini bilmiyoruz. Onun için şu anda uygulanması planlanan aşının etkinliği ile ilgili veri yok. Dolayısıyla yapılsın yapılmasın konuşması bu aşamada doğru değil, Aşının, güvenilirliği ile ilgili bir sorun yok, Faz-3 çalışmasının sonuçlarını bekliyorum” ifadelerini kullandı.
Bu arada Prof. Dr. Mehmet Ceyhan dün katıldığı canlı yayında rahatsızlandı. Bir mide rahatsızlığı bulunan Ceyhan'ın genel sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
Kaynak:yeni akit
Yorum Yazın