Doğum izni alan memur anneler yarım gün çalışıp tam gün maaşı alabilecek. Yarım gün çalışma sistemi çocuk ilkokula başlayan kadar sürecek.
Memur anneler için yarı zamanlı çalışma hakkı için son aşamaya gelindi. Kamuda görev yapan 1 milyon 170 bin kadının çalışanın merakla beklediği düzenlemenin çok yakında çıkacağının müjdesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğluverdi.
Doğum ve analık izni alan kadın memurların izinlerin geçen sene çıkartılan kanunla değişikliğe gidilmişti. Kanunun çıkarılmasının hemen ardından Kasım ayına yayınlanan yeni yönetmelikle işçi anneler bu düzenlemeden yararlanmaya başlamış ancak kamuda çalışan memur kadınlar yarı zamanlı çalışma yönetmeliğinin çıkmamasından dolayı yeni düzenlemeden faydalanamamıştı. Ancak Bakan Sarıeroğlu’un verdiği bilgilere göre en geç iki hafta içinde beklenen yönetmelik yayınlanacak.
6 AYA KADAR YARIM GÜN ÇALIŞIP TAM GÜN MAAŞI ALINABİLECEK
Beklenen yönetmeliğin hayata geçirilmesinin ardından memurlar kadınlar da doğum izninden sonra çocukları ilkokul çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışabilecek. Memur anneler, yasal doğum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, 3 veya daha fazla çocuk için ise 6 ay yarım gün çalışacak ancak tam gün maaşı alacak. Maaşlarından ise hiçbir kesinti yapılamayacak. Fakat bu süre zarfında süt izni verilmeyecek. Çocuğu engelli doğan memur kadın, istediği takdirde 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilecek.
Yeni düzenleme ile anneler isterlerse, çocukları ilkokula çağına gelinceye kadar yarım gün çalışabilecek. Ancak bu durumda yarım maaş alabilecek. Ayrıca fiili çalışmaya bağlı ödemeler ise sürecek.
KAMUDA ÇALIŞAN BABALAR DA YARARLANACAK
Yayınlanacak yeni yönetmelikten kamuda çalışan babalarda yararlanabilme imkânına sahip olacak. Eşi doğum yapan erkek memurlar, babalık izninin bitiminden sonra istedikleri takdirde yarı zamanlı çalışma için başvuruda bulunabilecek.
Memur babalar da çocukları ilköğretim çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışma hakkından yararlanabilecek. Bu durumda yarım maaş alacaklar. Eşi çalışmayan babalar ise bu haktan yararlanamayacak.
Yorum Yazın