Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile ortak açıklamalarda bulundu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile ortak açıklamalarda bulundu.
ÇAVUŞOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINDA ÖNE ÇIKANLAR
Bugün Ukrayna'daki durumu savaşı da ele aldık. Özellikle bölgesel küresel yansımalarını değerlendirdik. Ukrayna'nın egemenliğini Türkiye olarak destekliyoruz. Tahıl ihracatı çabalarımızla tekrar çözüldü. 20 gün sonra anlaşmanın yeniden devam etmesi gerekiyor. Çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. 3 Afrika ülkesini ziyaret ettim. Kesintilerden ne kadar tedirgin olduklarını gördüm. Açlıkla boğuşan ülkelerin sofrasından bir ekmek daha azalacak. Diplomasiye fırsat verilmesi gerektiğini tüm görüşmelerde vurguluyoruz. NATO'nun genişlemesi İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği de gündemdeydi. İki ülke makamları muhtıraya bağlılıklarını dile getiriyorlar. İsveç'te kurulan yeni hükümetin bu konuda daha kararlı olduğunu görüyoruz. İsveç Başbakanı gelecek hafta Türkiye'ye geliyor. Bu konuları görüşme imkanımız olacak.
STOLTENBERG'İN AÇIKLAMALARINDA ÖNE ÇIKANLAR
"Bugün Ege'deki durum, terörizmle mücadele, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği ve Ukrayna'ya verilen destek masadaydı. Son haftalarda füzelerin atıldığını, dronelarla saldırı yapıldığını, altyapının zalimce yerle bir edildiğini ve kışın geldiği dönemde bunun yapıldığını görüyoruz.
Türkiye'ye öncelikle Ukrayna'ya verdiği destek için çok teşekkür ediyorum. Ukrayna kendi savunmasını Türkiye sayesinde güçlendiriyor. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a özellikle teşekkür ediyorum. Ukrayna tahıl anlaşması son derece önemli. Türkiye'nin önemli yaşam hakkını korumak için yaptıklarını büyük takdirle karşılıyoruz.
Haziran'da tüm müttefikler NATO'ya Finlandiya ve İsveç'i davet ettiler. Sizin önemli beklentileriniz var. Türkiye, Finlandiya ve İsveç muhtırasının daha fazla güvenlik getirmesini bekliyoruz.
Hem Finlandiya hem de İsveç liderleri ile geçen hafta konuştum. Her iki ülke liderleri muhtırayı uygulayacak somut adımları atacak. İsveç yeni yasalar geçiriyor, böylece terör örgütlerinin katılımı PKK dahil olmak üzere engelliyor. Daha fazla ülke dışı irade ve sınır dışı olaylar gerçekleşmeye başladı, iadeler arttı. Finlandiya ve İsveç, Türkiye'ye taahhüdünü yerine getiriyorlar.
Artık İsveç ve Finlandiya'nın tam üye olarak NATO'ya katılması lazım."
Kaynak:trhber
Yorum Yazın