Ömür boyu okumak ve yazmak için mücadele veren Miguel de Cervantes; “İnsan eğitimle doğmaz; ama eğitimle yaşar” sözü gerçekten eğitimi en iyi anlatan cümlelerdendir. Bizde bu vesile ile Prof. Dr. Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdür Yardımcısı Recep Çoban ile okulun faaliyetlerini, hedefini ve eğitime dair konuştuk. Gerçekten kadim bir şehir olan Şanlıurfa’da eğitime dair güzel çalışmalar yapılıyor. Recep Çoban, “Kendisine güvenen, düzenli bir şekilde çalışan bir öğrencinin başaramayacağı bir şey yoktur” dedi.
Röportaj: Ziya Gündüz
Öncelikle hocam, şu sorudan başlayalım; Eğitim nedir?
Eğitim: Toplum yaşayışında yer edinmek için edinilen bilgi, beceri ve anlayışlara denir. Eğitim geniş anlamda, bireylerin toplumun standartlarını, inançlarını ve yaşama yollarını kazanmasında etkili olan tüm sosyal süreçlerdir. Kısaca “istenilen davranışı geliştirme süreci” olarak da anlatılabilir.
Okulunuz yeni bir okul bize Prof. Dr. Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesinin tarihçesinden söz eder misiniz?
Okulumuz 19 Aralık 2016 Bakanlık Oluru ile açılmış olup 2017-2018 Öğretim Yılı ile birlikte faaliyete geçmiştir. İlk yıl Şanlıurfa'nın Merkezi sayılabilecek bir konumda 170 öğrenci ile eğitim hayatına başlayan okulumuz 2018-2019 Öğretim Yılı ile birlikte "Proje Okul" statüsü kazanmış ve o yıl sınavla 150 öğrenci okulumuza kayıt yapmıştır. Bundan dolayı Şanlıurfa'da sınavlı okullar için yapılan Zeytin Dalı Eğitim Kampüsüne taşınmıştır. 2019-2020 öğretim yılında ise LGS sonucunda 120 öğrenci almıştır. 2020-2021 eğitim yılı için de 150 öğrenci alınmıştır. Okulumuzun bahçesinde 200 kişilik pansiyon binamız bulunmaktadır.
31 derslik bulunan okulumuzda birer adet Fizik, Kimya, Biyoloji Laboratuvarının yanı sıra 150 kişilik konferans salonu ve Z Kütüphane bulunmaktadır. 3 yıl gibi kısa bir süre içerisinde gerek mesleki yarışmalar, gerek sportif yarışmalar gerekse akademik başarısı ile okulumuz ismini Şanlıurfa'da duyurmayı başarmıştır.
Okulunuzun vizyonu hakkında bilgi verir misiniz?
"EĞİTİMDE KALİTE, KALİTEDE ZİRVE" Toplumsal erdemi yakalamış, ahlaki kuralları benimsemiş, İslam düşünce yapısı ve evrensel değerlere sahip, dünya ve ahiret dengesini kurabilen; kararlı, inançlı, ilkeli, başarıya koşmaktan zevk alan, kurumsal kimliği ve sunduğu hizmetlerle örnek alınan, kültürel mirası değerlendiren, yaşanan hayatı yorumlayan, problemlere çözüm üreten, mesleğinde önder, saygılı ve sorumlu bireylerin yetiştiği; uygulamaya koyduğu eğitim yaklaşımlarıyla öğrenen ve öğreten; mesleki, sportif, sosyal, kültürel ve bilimsel çalışmalarıyla bölgemize ışık tutan, ulusal ve uluslararası örnek bir kurum olmaktır.
Her okulun bir misyonu var. Sizin okulun misyonu nedir?
Bütün çalışanlarımız ve öğrencilerimiz olarak okuyan, düşünen, eleştiren; insana, düşünceye, özgürlüğe, tevhide, adalete, ahlaka ve doğru olan kültürel mirasa saygı duyan; doğru bilgi, doğru inanç, doğru düşünce ve erdemli davranışlara ve takım ruhuna sahip, işbirliğine açık, görev ve sorumluluklarının farkında olan; kendini yenileyip geliştiren, taassup ve bağnazlığı olmayan; dil, renk, ırk, coğrafya ve mezhep farklılığını bir zenginlik olarak gören, ümmetçi bir din anlayışına sahip ve bunun yayılmasına katkıda bulunan, evrensel ilkeleri gözeten, yüksek karakterli ve nitelikli insanlar yetiştirmektir.
Okulunuzda gerçekleştirdiğiniz ilginç projeler var. Biraz bize bunlardan söz eder misiniz?
1-"Balıkları İncitme, Bisikletten Vazgeçme" GSB Proje,
2-Sarmaşık Projesi,
3- "Bilimler Tarihinin Zirvesine Yolculuk" GSB Proje,
4-E-Twinning Projesi,
5-Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi
Prof. Dr. Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin diğer okullardan ne gibi farklı yönleri var?
Okulumuz İmam Hatip Lisesi ama fen ve sosyal bilimler proje okuludur. Okulumuzda Fen Lisesi ve sosyal bilimler lisesinin müfredat programı uygulanmaktadır. İsteyen öğrenci kabiliyetleri doğrultusunda iki programdan birine yönlendirilir. Öğretmenlerimiz okul, ilçe ve ilin teklifleri ile bakanlık tarafından dört yıllık olarak görevlendirilmektedirler. Belli bir puan aralığında olan öğrenciler okulumuzda okuyabilmektedirler. Okulumuzda diğer nitelikli okullarda farklı olarak imam hatip dersleri ve Arapça dersi de bulunmaktadır.
Okulda ne gibi etkinlikler var?
Voleybol, Basketbol, Futbol, Futsal, Masa Tenisi, Tekvando, Karate, Bisiklet, Ayak Bilardo, Langırt, PS4, Dart, Okçuluk gibi sportif faaliyetler yapılmakta ve TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı her sene yapılmaktadır.
Velilerle iletişiminiz ne durumda?
Telefon, wathsap, okul web sitesi facebook vb. sosyal medya hesapları üzerinden sürekli bir iletişimimiz mevcuttur. Bunun dışında veli ziyaretleri yapılmakta, Rehber öğretmen velileri farklı konularda bilgilendirmek için toplantılar yapmakta. Veliler mesai saatleri içersinde ve mesai saatleri dışında bize ulaşabilmektedirler. Sınıf Rehber öğretmenlerimiz velilere aylık bilgilendirme yapmaktadır.
Size göre iyi bir öğretmen profili nasıl olmalıdır?
Mesleğini sevmeli, alanına hâkim olmalı, çevresindekilere faydalı, ilk günkü meslek heyecanı ile mesleğini icra etmeli ve idealist olmalıdır. Öğrencilerle güçlü bir iletişim içerisinde olmalı kendisini öğrencilerine sevdirmeli. Öğrencilerinden yüksek beklentisi olmalı ve onları bu konuda teşvik etmelidir.
Önümüzdeki dönemlerde okulumuzda neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Akademik başarıyı artırma için okul çıkış saatinden sonra etüt saatleri düzenlemek, son sınıflar için haftalık deneme sınavları yapmak ve ayrıca tüm sportif turnuvalarda okul olarak yer almayı planlıyoruz.
Bir okulda olmazsa olmaz dediğiniz şeyler nelerdir?
Öğretmen örnek davranışlarıyla öğrenciye rol model olmasının yanı sıra ayrıcamesleki ve ilmi donanıma da sahip olmalıdır. Profesyonel ve adaletli bir okul idaresi de olmazsa olmazdır.
Öğrencilere neler tavsiye etmek istersiniz?
Öğrencinin gelişiminde okul ortamın önemli etkisi vardır. Fakat asıl olan öğrencinin kendi çabasıdır. Kendisine güvenen, düzenli bir şekilde çalışan bir öğrencinin başaramayacağı bir şey yoktur diye düşünüyorum.
Bir eğitimci olarak, eğitime dair anne-babalara yönelik önerileriniz nelerdir?
Ebeveynlik sadece çocuk dünyaya getirmek değildir. Sevgi, şefkat, erdem, disiplin, cesaret vb. iyi hasletler, öncelikle çocuklara, ailenin hediyesidir. Ebeveynlik çocuğa iyi örnek olmak, onun için olumlu ortamlar oluşturmaya çalışmaktır. Bu nedenle çocuktan önce ebeveynlerin kendilerini tartmaları, eksikliklerini görmeleri, gerekiyorsa yardım almaları ve kendilerini geliştirmeleri gerekiyor.
Çocuklarının başarılı olması için ailelere önerdiğiniz bir şey var mı?
Aile çocuğuna İyi bir model olmalı, çocuğuna sorumluluk duygusunu aşılamalı, çocuğunu özgüvenli olarak yetiştirmeli, onunla birlikte vakit geçirerek onların mutlu anlarınıpaylaşmalı, onlarıtelevizyondan, akıllı telefonve tabletlerdeki bağımlılık yapan oyunlardan uzak tutarak merak duygularını kışkırtıp alternatiffaydalı alışkanlıklar edindirmelidirler.
Malum Türkiye’de kitap okuma oranın düşük olduğu bilinmektedir. Bir eğitimci olarak kitap okumayla ilgili neler söylemek istersiniz?
Öğretmenlerin ve velilerin kitap okuma ile ilgili iyi rol model olmalı gereklidir. Kitap okumaya teşvik ve özendirme yapılmalı. Medyada kitap okumayı özendirecek programların yapılması okuma oranını artırabilir.
Son olarak konumuzla ilgili neler söylemek istersiniz?
Eğitim öğretim sürecinde “Öğretmen profesyonel öğrenci, öğrenci de bir nevi amatör öğretmen olursa “ başarı Allah’ın izniyle kaçınılmazdır.
Recep Çoban kimdir?
1970 yılında Şanlıurfa/Bozova/ Eğirce köyünde doğdu. Yakup Kalfa İlkokulunu ve Şanlıurfa İmam Hatip lisesini ve Harran Ünv. İlahiyat Fakültesi - 1995 bitirdi.
1995 tarihinde Muş /Malazgirt ilçesinde öğretmenlik hayatına başladı. Halen Prof. Dr. Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Proje Okulu Müdür Yrd. Olarak görev yapmaktadır.
Öğretmenlik hayatında maaş ödülü, başarı, taktir ve teşekkür belgeleri ödülünü almış. Çalışma hayatında birçok hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılmıştır.
Evli ve Dört çocuk babasıdır
Kaynak:akgazete
Yorum Yazın