Tek tıkla şirket kurulacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tek tıkla şirket kurulacak
ŞEREF OĞUZ 'un köşe yazısı

 

ŞEREF OĞUZ

 

Perakende sektöründe 20 kuruma gidilen kuruluş işlemlerini, tek noktada bitirecek Perakende Bilgi Sistemi’nde pilot uygulama 2019’da. Bakan Tüfenkci, “1.7 milyar TL’lik gider bitiyor” dedi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, perakende sektöründe işletme kuruluşlarının tek noktadan yapılmasını sağlayacak, maliyetleri büyük oranda düşürecek devrim niteliğinde bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Perakende ticaret sektörüne "tek kapı"dan hizmet vermek üzere Perakende Bilgi Sistemi'ni (PERBİS) kurmak için çalışmalara başladıklarını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Şu anda perakende işletmeler noter, sicil müdürlükleri, bankalar başta olmak üzere 20 kuruma bizzat gidiyor. PERBİS'le bu bitecek, tek noktada işlem olacak. İşletme kuruluş maliyeti 5 bin 700-10 bin 200 lira arasında değişiyor. Toplam 1.7 milyar lirayı bulan gider ortadan kalkacak" dedi.




Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Reklam Kurulu Başkanı da olan Tüketicinin Korunması Genel Müdürü Ahmet Erdal, bakanlığın faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi.



2.5 MİLYAR TL TASARRUF
Ankara'da bir araya geldiğimiz Bakan Tüfenkci, mevcut durumda kuruluş işlemlerinde 317 belge istendiğine dikkat çekerek, yeni sistemin getireceklerini çarpıcı örneklerle ortaya koydu: "Hepsi elektronik ortamda çözülecek. 195 milyon kağıt tasarruf edilecek. Bu, yılda bin 400 ağaca denk geliyor. İşlemler için kamu yılda 4.3 milyon adam/gün, başvuranlar da 7.9 milyon adam/gün zaman harcıyor. PERBİS ile yılda 12 milyon adam/gün işgücü tasarrufu sağlanacak. Maliyetten tasarruf 2.5 milyar lirayı bulacak. Pilot uygulama 2019'da başlayacak." Tüfenkci, halen mevzuattan kalkmış olan 37 belgenin ise "teamül böyle" denilerek istendiğini vurguladı.
Görüşmede bulunan Tüketicinin Korunması Genel Müdürü Ahmet Erdal da, başkanı olduğu Reklam Kurulu'nun 2017 verilerini paylaştı: "2017'de Reklam Kurulu'na 5 bin 20 başvuru oldu. Gıda sektörü şikâyet rekoru kırdı. İkinci sırada sağlık sektörü yer aldı. Geçen yıl verilen idari para cezası 11.7 milyon lira oldu." Tam bu noktada araya giren ve tüketicinin korunmasına dönük iyileştirmeleri hatırlatan Bakan Tüfenkci, şu örneği verdi: "Barolar Birliği ile anlaştık. Avukatlar, tüketici sorunlarıyla ilgili danışmanlık ücretini, normal ücretin yüzde 12'si seviyesinde tutacak."




Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gazetelerin ekonomi yazarlarıyla Ankara'da bir araya geldi. PERBİS Sistemi ile kaçakçılıkla mücadele konusunda atılan adımlara ilişkin önemli bilgileri paylaştı.



SİGARADA KAÇAK BİTİYOR
2017'de gümrüklerde kaçak eşya yakalamada yüzde 30 artış sağlandığına dikkat çeken Bakan, "Dakikada 4 bin 715 liralık kaçak eşya yakalandı. Yılın toplamı 2.5 milyar lirayı buldu. Yakalanan uyuşturucu miktarı 8 kat arttı" diye konuştu. Yakalanan ürünlerde sigaranın ilk sırada yer aldığını kaydeden Tüfenkci'nin verdiği bilgilere göre, 2014'te yüzde 21 olan piyasadaki kaçak sigara oranı, 2017'de yüzde 8.5'e indi.





E-TİCARET YAPAN KÜNYE BİLDİRECEK
Bülent Tüfenkci, e-ticaret'in hızla yaygınlaştığını belirtip, bu konuda başlattıkları uygulamayı da anlattı: "E-ticaret yapanlara bilgilerini, künyelerini bildirme zorunluluğu 4 Aralık 2017'de başladı. 14 bin işletme bunu yerine getirdi. Bilgilerini bakanlığımızla paylaşmayanlara 20 bin liraya kadar para cezası kesilecek. Elektronik ticarette güvenin sağlanması için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde bir 'Güven Damgası' mekanizması oluşturuyoruz. Belirli kriterlere uyanlar elektronik ticarette o damgayı kullanacak."

3.5 MİLYARLIK VERGİ KAÇAĞI ÖNLENDİ
Bakan, kaçak eşya yakalamada sağlanan başarının nedenlerini sıraladı: "Denetimleri artırdık, özellikle uyuşturucuda dedektif köpekler çok etkili oldu. En önemlisi teknolojiyi çok yoğun kullanır hale geldik. Yakalayıp piyasaya girmesini engellediğimiz kaçak ürünler vasıtasıyla 3.5 milyar liralık vergi kaçağını da önlemiş olduk." Tüfenkci, kaçırılması önlenen verginin, yakalanan ürünlerin değerinden yüksek oluşunun nedenini şöyle özetledi: "Sigaranın üzerindeki vergi, çıplak değerinden oldukça yüksek. O nedenle 2.5 milyar liralık kaçak mal yakalanmasıyla kaçırılması önlenen vergi 3.5 milyar lira tutuyor. Sigarada kaçak oranının 4 yılda yüzde 21'den yüzde 8.5'e inmesi, mücadelede sağlanan başarıyı gösteriyor."

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rusya: 13 silahlı İHA ile saldırdılarÖnceki Haber

Rusya: 13 silahlı İHA ile saldırdılar

Robert Mueller: Trump, Rusya soruşturması kapsamında sorgulanabilirSonraki Haber

Robert Mueller: Trump, Rusya soruşturmas...

Yorum Yazın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin bölünmesine izin vermeyiz
Boykot yüzünden zarar eden CHP'li pazarcı AK Parti'ye geçti
Başsavcılıktan CHP talimatı: 86 kişinin ifadesi alınacak
Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluk itirazına ret
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP demek cunta demektir
Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik övgüleri dünya basınında
Netanyahu: Türkiye ile Suriye'de çatışmak istemiyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Özgür Özel'e: Artık haddini bil
Devlet Bahçeli 2 ay sonra kameralar karşısında
Vatandaş isyanda! “Boykot çağrısından sonra CHP’den istifa ettim"
Boykot çağrısı yapan Aybüke Pusat, Teşkilat dizisinden atıldı
ABD Başkanı Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü
Aslı Baykal : ''Zor oldu ama tehlikenin ucundan dönmüşüz.''
Süleyman Soylu'dan Cumhurbaşkanı'na hakarete tepki: Sabrımızı yanlış anlıyorsunuz
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında mahkeme kararları açıklıyor
Ekrem TUTUKLANDI....................
İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun tutuklandı
Aslı Baykal'dan CHP'ye FÜZE !
Görülmemiş rüşvet tehdidi! 'Geleceğin Cumhurbaşkanı ile kötü olmak mı istiyorsunuz?'
CHP, 6 Nisan günü olağanüstü kurultay yapma kararı aldı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar