Londra merkezli internet haber sitesi Middle East Eye'ye konuşan ismi belirsiz Türk yetkililer, Türkiye'nin, Mısır'a büyükelçi atayacağını ve 9 yıllık soğukluğu sona erdireceğini belirtti. Doğu Akdeniz'deki enerji hesapları iki ülkeyi birbirine yakınlaştırıyor.
Türkiye bölge ülkeleriyle sorunları bitirmek için peş peşe adımlar atıyor. Son olarak Mısır ile başlayan diplomasi trafiği ilişkilerin normalleştirilmesi adına artarak devam ediyor.
KAHİRE'YE BÜYÜKELÇİ ATANACAK
İngiliz haber sitesine göre, Ankara'nın Kahire'ye büyükelçi atama kararı, 2013 yılında dış destekli askeri darbeden sonra bozulan ilişkileri onarmak için gerçekleşen birkaç diplomatik adımdan sonra geldi.
İngiltere merkezli Middle East Eye'a (MEE) konuşan iki Türk yetkilinin açıklaması şöyle:
"Kahire'ye atanacak yeni büyükelçi, Türkiye'nin 2015-2020 yılları arasında İslam İşbirliği Teşkilatı eski daimi temsilcisi Salih Mutlu Şen olacak."
TÜRKİYE SİSİ'Yİ TANIMAMIŞTI
Türkiye, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi deviren 2013 darbesinin ardından batı destekli darbeci Abdulfettah es-Sisi'yi ülkenin meşru lideri olarak tanımayı reddetmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aynı zamanda Sisi'nin darbe sonrası Müslüman Kardeşler liderlerine ve üyelerine yönelik haksız idam kararlarını ve insan hakları ihlallerini yüksek sesle tepki gösterdi.
Mısır'ın Libya'da darbeci Halife Hafter'i desteklemesinin ardından ilişkiler daha da bozulmuştu.
BIDEN SEÇİLİNCE İLİŞKİLER NORMALLEŞMEYE BAŞLADI
Ta ki geçtiğimiz yıla kadar...
Joe Biden'ın ABD Başkanı seçilmesinden sonra Ankara, en alt düzeyde süren ilişkileri düzeltmek amacıyla 2021'de Mısır'ın NATO ile ortaklık faaliyetlerine karşı vetosunu kaldırdı ve İstanbul merkezli Mısır yönetimine muhalif televizyon kanallarının yayınlarına son verdi.
Türkiye ve Mısır ilişkileri normalleştirmek adına siyasi istişareleri iki tur görüşme olarak gerçekleşti.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, SİSİ İLE GÖRÜŞMEK İSTEMİYOR
Haberde son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşmek istemediği sadece kurmaylarının Kahire ile görüşeceği kaydedildi.
DOĞU AKDENİZ'DE YENİ DENGELER
Öte yandan bölgede en uzun kıyıya sahip ülkeler olan Türkiye ve Mısır arasında gerçekleştirilebilecek bir deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması, Yunanistan ve GKRY'nin keyfi davranışlarını engelleyerek gerginliği düşürebileceği gibi yeni anlaşmalara da zemin hazırlayabilir. Çünkü Mısır'ın menfaati askeri caydırıcılıkta üstün olan ve hakkaniyetli paylaşım yapan Türkiye ile anlaşmaktan geçiyor.
Kaynak:trhber
Yorum Yazın