Türkiye Yüzyılı hedefi! Bakan Dönmez: Türkiye enerjide bağımsız hale gelecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye Yüzyılı hedefi! Bakan Dönmez: Türkiye enerjide bağımsız hale gelecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Yüzyılı'nda ülkenin enerjide bağımsız hale geleceğini söyledi. Dönmez, " "Kendi kaynaklarımızı arama ve bunu üretime geçirmeyle alakalı projelerimizde hızlanıyoruz, hız veriyoruz. Bu kapsamda da yıllarca ihmal edilmiş, aranmamış hem karada hem de denizdeki alanları aramaya başladık" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Yüzyılı'nda ülkenin enerjide bağımsız hale geleceğini ifade etti. Ardahan'a giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ardahan Valiliğini ziyaret ederek Vali Hüseyin Öner ile görüştü.

Ardahan Üniversitesi Aşık Şenlik Konferans salonunda STK temsilcileri, muhtarlar ve sanayici ve iş çevreleriyle bir araya gelen Bakan Dönmez ve beraberindeki AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve milletvekilleri, daha sonra AK Parti İl Başkanlığında "2023'e Doğru Şehir Buluşmaları" programına katıldı.

Bakanı Dönmez: Türkiye enerjide bağımsız hale gelecek - Gazete Yazıyor

"TÜRKİYE'NİN YÜZYILI'NDA TÜRKİYE ENERJİDE BAĞIMSIZ HALE GELECEK"

Bakan Dönmez, yaptığı konuşmada, "Hayvancılık potansiyeli yüksek olan Ardahan'da hayvansal atıklardan elde edilecek enerji, başka bir ifadeyle elektriğin bölgenin kalkınmasına ivme sağlayacağını da tespit ettik. Türkiye genelinde bin 700 megawatlık biyokütle ve biyogaz tesisimiz var. Az bir rakam değil ve Avrupa'da da önemli sıralardan birini teşkil ediyoruz ama Ardahan'da maalesef bu alanda çok fazla bir ilerleme kaydedememişiz. Sayın Cumhurbaşkanımız 28 Ekim'de Türkiye'nin Yüzyılı vizyonunu tüm ulusumuzla, halkımızla paylaşmıştı. İnşallah Türkiye'nin yüzyılını birlikte inşa edeceğiz. Türkiye'nin Yüzyılı'nda Türkiye enerjide bağımsız hale gelecek. Enerjide bağımsız hale getirmek için de kendi kaynaklarımızı arama ve bunu üretime geçirmeyle alakalı projelerimizde hızlanıyoruz, hız veriyoruz. Bu kapsamda da yıllarca ihmal edilmiş, aranmamış hem karada hem de denizdeki alanları aramaya başladık. Rabbim de yüzümüze güldü artık meyvelerini toplama zamanı yavaş yavaş yaklaşıyor." cümlelerine yer verdi.

"TÜRKİYE'DE BİR GAZ MERKEZİ OLUŞTURMANIN ADIMLARINI ATIYORUZ"

Cumhuriyetin yüzyılında keşfin ateşiyle aydınlatmayı planladıklarını anlatan Bakan Dönmez, oradan çıkan gazı Ardahan'da, Kars'ta ve Edirne'de kullanmaya başlayacaklarını söyledi. Dönmez, "Üzerinde hassasiyetle çalıştığımız, planladığımız Türkiye'nin bölgesinde bir enerji merkezi olma stratejisini de yavaş yavaş hayata geçiriyoruz. Ve bunu artık sadece biz söylemiyoruz. Bölgemizde kaynak ülkesi olan ülkelerin liderleri aynı şekilde bu enerjiyi, bu doğal gazı talep eden ülkelerin yetkilileri de ifade etmeye başladı. Artık önümüzdeki yıldan itibaren inşallah çalışmalarımızı tamamlayacağız, Türkiye'de bir gaz merkezi oluşturmanın adımlarını atıyoruz. Bu yıl sonuna kadar da yol haritamızı netleştireceğiz. Niyetimiz hem kaynak ülkeleri hem de bu doğal gaza talip olan ülkeleri bir masa etrafında toplayarak buradaki stratejiyi netleştirmek istiyoruz. Burada tüm paydaşlarımızla birlikte hareket etmek arzusundayız" diye konuştu.

Son 20 yılda enerji alanında 31 bin megavat olan kurulu gücünü 100 bin megavat üzerine çıkardıklarını bildiren Bakan Dönmez, son 20 yılda sadece elektrik üretim amaçlı yapılan yatırımların tutarının neredeyse 100 milyar doları bulduğunu ve yerli ve yenilenebilir kaynaklara yatırım yapılmasaydı geçen yıl 20 milyar dolarlık enerji ithalatı daha yapılacağını kaydetti.

Bakan Dönmez, enerji fiyatlarına kamuoyunda eleştiri yapıldığını hatırlatarak, "Bugün Avrupa'da olağanüstü, hiç akla gelmeyecek tedbir önerilere vatandaşları zorlamaya başladılar. Çünkü doğal gaz diğer enerji kaynaklarında tedarikte zorlanıyorlar. Kıtlığı olan bir ürünün hizmetin fiyatının da anormal olarak artmasının etkisini yaşıyorlar. Kriz öncesinde 200 dolarların altına inen doğal gaz fiyatları bugün bin dolarların üzerinde seyrediyor. 2 ay önce bu rakam 2 bin, 2 bin 500 dolar civarındaydı. 10 kat, 15 kat artışları yaşadık. Biz vatandaşımıza maliyet artışlarını önemli bir kısmını yansıtmadan rahatlatma yolunu tercih ettik. Geçtiğimiz yıl elektrik doğal gaz destek tutarları 100 milyar lira civarında seyretti. Bu rakam bu yıl için 2 katından fazla olacak gözüküyor. Yıl sonuna itibariyle bu rakamı netleştirmiş olacağız" dedi.

Kaynak:trhber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Togg'un bir deposu dizelin yarı fiyatı! Kilometrede 47 kuruş elektrik yakacakÖnceki Haber

Togg'un bir deposu dizelin yarı fiyatı!...

Cumhurbaşkanı Erdoğan muhafazakar devrimci söylemine dikkat çektiSonraki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan muhafazakar devrim...

Yorum Yazın

Narin'in cansız bedeni bulundu: Vali Zorluoğlu'ndan açıklama
Kara Harp Okulu Bölük Komutanı Binbaşı M. TSK’dan istifa etti
Başkan Erdoğan'dan yasaklı yemin metni okuyan teğmenlere: Bu kılıçları kime çekiyorsunuz
Metin Feyzioğlu'ndan Özgür Özel'e 'karşılama' yanıtı: 'Görmedim bile...'
Topaloğlu Vakfı'ndan Kültür ve Turizm Bakanına ziyaret
NBB KORE EKİBİ AFRİKA GÜNÜ SEMİNERİNDE
Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar