Türkiye zincirleri kırıyor! Karadeniz gazının maddi karşılığı dudak uçuklattı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye zincirleri kırıyor! Karadeniz gazının maddi karşılığı dudak uçuklattı
Karadeniz'de 135 milyar metreküplük yeni doğal gaz rezervi bulunmasıyla toplam keşif 540 milyar metreküpe çıktı. Daha önce bulunan 405 milyar metreküplük rezervin maddi karşılığı 85 milyar dolara tekabül ederken, yeni keşfin karşılığı ise 25-28 milyar dolar arasında olacak. Böylece Türkiye Karadeniz gazından toplam 110 milyar dolardan fazla kazanç sağlayacak.

Yeni doğal gaz keşfinin maddi değeri ne kadar?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filyos Limanı açılışında Türkiye'nin beklediği müjdeyi açıkladı. Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi'nin Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu duyurdu.

Toplam rezerv 540 milyar metreküp oldu

Geçtiğimiz yıl Karadeniz'de 405 milyar metreküp doğal gaz bulunmuştu. 135 milyar metreküplük yeni keşifle toplam rezerv 540 milyar metreküpe çıktı.

Türkiye zincirleri kırıyor! Karadeniz gazının maddi karşılığı dudak uçuklattı

Türkiye ekonomisine büyük katkı

405 milyar metreküplük doğal gazın maddi karşılığı bulunduğu dönemde 85 milyar dolara tekabül ediyordu. Amasra-1' kuyusunda bulunan 135 milyar metreküplük doğal gazın parasal karşılığı ise 25-28 milyar dolar arasında bulunuyor. Böylece her iki keşfin toplamı olan 540 milyar metreküplük doğal gaz ile ülkeye 110 milyar dolardan fazla döviz girişi sağlanacak.

12 yıllık ihtiyacı karşılayabilir

Öte yandan Türkiye'nin yıllık ortalama doğal gaz tüketiminin 40-45 milyar metreküp olduğu biliniyor. Bu doğrultuda 540 milyar metreküplük yeni rezervi Türkiye'nin 12 yıllık ihtiyacına denk geldiği belirtiliyor. Ayrıca, keşif sonrası açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de rezervlerin Türkiye'nin doğal gaz tüketimine bağlı olarak 10 yılın üzerinde ihtiyacı karşılayacağını söyledi.

 

2023'te kullanıma sunulacak

Karadeniz gazının 2023'te kullanıma sunulması bekleniyor. Dün akşam müjdeyi açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan konu hakkında, "Kanuni Sondaj Gemimiz Fatih'in açtığı kuyuları üretime hazır hale getirmek üzere faaliyete başlayacak. Karadeniz gazını 2023'te kullanıma sunmak için arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor. Filyos'taki tesisi de hızla tamamlayarak hem denizde hem karada bu işi bir an önce bitirmekte kararlıyız. Türkiye'yi en büyük cari açık kalemi olan enerji ithalatından kurtaracak kalkınma hamlemizi hızlandırmak en büyük hedefimizdir." dedi.

Kaynak:yeni akit


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Alman DW Türkçe'nin yeni doğal gaz keşif hazımsızlığıÖnceki Haber

Alman DW Türkçe'nin yeni doğal gaz keşif...

Müjde CHP, HDP, İYİ Parti de hazımsızlık yaptı!Sonraki Haber

Müjde CHP, HDP, İYİ Parti de hazımsızlık...

Yorum Yazın

Kuzey Irak'ta metan gazından zehirlenen 5 askerimiz şehit oldu
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek TUTUKLANDI !
Rüşvetin adı Tayland Çikolatası! CHP'li belediyenin 'baklava kutusundaki rüşvet' çarkında yeni detaylar...
Ahtapotun kolları Akdeniz'de! CHP'li belediyelere yeni dalga yolsuzluk operasyonu: İşte gözaltına alınan isimlerin oluşturduğu o rüşvet çarkı...
Adıyaman, Antalya ve Adana belediye başkanları gözaltına alındı
Son Dakika: Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı gözaltına alındı
CHP'yi karıştıracak mektup: Eski belediye başkanı cezaevinden yazdı!
İzmir'de yolsuzluk operasyonu: Tunç Soyer dahil 41 kişi tutuklandı
Belediye binasında rüşvet alırken kayda alındı! CHP'ye baklava operasyonu
Peygamber Efendimize hakaret eden Leman dergisi önünde protesto
Leman şerefsizi Doğan Pehlevan'ın sicili kabarık! Kirli geçmişi ortaya çıktı!
Adalet Bakanı Tunç duyurdu: Leman dergisi hakkında soruşturma
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon! Tunç Soyer gözaltına alındı Listede 157 kişi var
TSK'nın en büyük gücü: Türk Kara Kuvvetlerinin 2234. kuruluş yıl dönümü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin bölünmesine izin vermeyiz
Boykot yüzünden zarar eden CHP'li pazarcı AK Parti'ye geçti
Başsavcılıktan CHP talimatı: 86 kişinin ifadesi alınacak
Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluk itirazına ret
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP demek cunta demektir
Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik övgüleri dünya basınında

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar