Ziya Gündüz'ün Röportajı...
Ziya GÜNDÜZ
Giriş
Eğitimci -Yazar Sait Çamlıca’nın “Teknoloji Kuşatmasında Gençlik” ile ilgili Uşak’ta iki gün vereceği konferansları takip etmek, Uşak’ta eğitim faaliyetlerini yerinde görmek, hem de bir takım röportajlar yapmak adına birlikte Pazar günü otobüs ile Türkiye’nin küçük ve şirin şehri Uşak’a gittik. Yolculuğumuz yaklaşık yedi saat sürdü. Yolculuk boyunca bol bol kitap okuma imkânı buldum. Okumak, hayatın kalbine derin bir yolculuktur. Uşak’ta bizi Aybey İlkokulu Müdürü Serkan Uğur beyefendi karşıladı. Serkan beyin arabasıyla birlikte kalacağımızı Öğretmen Evine gittik. Yolda Serkan Bey, programla ilgili bilgileri verdi. Sizleri yoğun iki gün bekliyor dedi. Gerçekten de öyle oldu. Sait Çamlıca bu programlara alışık ve aşık bir yazar. Kişi yaptığı işi sevgiyle yapınca aşmayacağı dağ, ulaşamayacağı zirve yoktur. Eğitimin amacı da dağları aşıp, engin ufuklara ulaşmak değil mi? İşte bu bilinç ile çalışan her eğitimci değerlidir kıymetlidir.
Hayata Gülümseyen, Tebessümle Eğitimi Sevdiren, Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin
Eğitim, beşikten mezara kadar herkes için hayati bir ihtiyaçtır. İslam Medeniyeti’nde de bilindiği gibi daha çok örnek model üzerinde durmakta. Konuşmaktan çok kişinin örnek davranışı insanlar üzerinde derin izler bırakır. Makama gelen her hangi bir şahsiyet eğer, geldiği makamın kapılarını öncelikle mesai arkadaşlarına, daha sonrada sorumlu olduğu ilçenin, şehrin, ülkenin vatandaşlarına sonuna kadar açarsa hangi görevde olursa olsun başarıya ulaşacaktır. Tarih bunların örnekleriyle doludur. Kendisiyle vatandaşlar arasında duvar ören, hiçbir makam sahibi başarı olamaz ve tarih boyunca hayırla yâd edilmez. Önce insan, sonra yine insan diyenlerindir zafer. İşte bu duyguları gördüm Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Bülent Şahin’de. Tebessüme eden yüzü, mesai arkadaşlarıyla olan samimi fikir birlikteliği, değil makam kapısının, gönül kapısının da herkese açık olması, Uşak Eğitimine ciddi katkı sağladığının bir göstergesidir. Bülent Şahin, Uşak eğitimine katkı sağlayan herkesle istişare etmekte, öğrencilerin hayatın her alanında başarılı olması için gayret göstermektedir. Eğitimin başı yürek fethidir. Yürekleri fethedemeyenler, insanın gönül coğrafyasında yer alamazlar. İşte samimi kişiliği ile tebessüm eden çehresiyle ülkemiz adına önemli bir görevi hakkıyla yapan bir şahsiyet Bülent Şahin.
Bir konuşmasında şunun altını ne çiziyor Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin:
“Bir ülkenin geleceği o ülkede yaşayan insanların göreceği eğitime bağlıdır. İyi ve doğru bir eğitim insanı yücelten ve yükselten kanatlarıdır" diyor. İşte Uşak eğitimi bu sözlerin ışığında kanatlanıyor.
Uşak/Merkez Şehit Mehmet Çetin İmam Hatip Ortaokulu
Günün ilk programını Şehit Mehmet Çetin İmam Hatip Ortaokulu’nda gerçekleştiriyoruz. Derdi olan önemli bir eğitimci Okulun Müdürü Sayın Mutlu Kozak bizi kaldığımız Öğretmen Evinden alıp okula getiriyor. Eğitimci- Yazar Sait Çamlıca okulun konferans salonunda gözlerinde gelecek olan, coşkulu öğrencilere, sunumunu en iyi şekilde gerçekleştiriyor. Etkili konuşmayı başarmakta büyük bir sanattır. Gerçekten bu gençlerde hayat var, gelecek var, umut var. Programdan sonra Okul Müdürümüz Mutlu Kozak hocamızla odasında çay eşliğinde biraz hasbihal ediyoruz. Öğrencilerimizi burada hayatın bütün evresine hazırlamaya çalıştıklarını, sosyal ve kültürel faaliyetleri önemsediklerinin altını çiziyor. Bu vesileyle Mutlu Kozak hocamıza çok teşekkür ediyoruz.
Uşak/Merkez-Uşak İmam Hatip Ortaokulu /
Mutlu Kozak hocamızla birlikte ikinci programın yapılacağı Uşak/Merkez-Uşak İmam Hatip Ortaokulu’na geçiyoruz. Okul Müdürü Mustafa Kula bizi kapıda karşılıyor. Hemen insana enerji veren bir görüntüsü var. Odasında biraz muhabbet ettikten sonra programın olacağı salona geçiyoruz. Program güzel bir sunumla başladı. Sait Çamlıca’nın biyografisi ve kitaba vurgusu güzel düşünülmüştü. Okulda öğrenciler kendilerini evlerinde gibi his ediyorlar. Okul bir aile bilincine dönüşmüş. Mustafa Kula hocamız, herkese kardeşlik bilincini aşılamış gibi görünüyor. Bu kardeşlik şuurunu kendisinde de görmek mümkün. Okulun öğrencileri istedikleri zaman Mustafa Kula hocamızın odasına gidip dertlerini ve isteklerini çok rahat bir şekilde söyleyebiliyorlar. Bir kez daha şu sözün gücüne inanıyorum: “İş bilenin, kılıç kuşananındır.” İşini ciddiyetle yapıyor Mustafa Kula hocamız.
Uşak / Merkez - Fevzi Çakmak Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi
Üçüncü programımız için Fevzi Çakmak Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeyiz. Sait Çamlıca gençlere çok önemli mesajlar verdi. Teknoloji kullanmayın yoksa yoldan çıkarsınız diyenlere inat; teknolojiyi akıllıca, insanca ve Müslüman ahlakıyla kullanmak gerektiğini hatırlattı. Tabir yerindeyse ‘teknoloji bizi değil, biz teknoloji kullanmalıyız’ dedi. Fevzi Çakmak Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Yasin Kılıç beyefendinin öğrencileriyle olan güzel iletişiminden dolayı gerçekten çok memnun oldum. Genelde maalesef ülkemizde okul müdürü dediğimizde, asık suratlı ve insan ilişkileri pekte iyi olmayan bir profil gözümüzün önüne geliyor. Ben Uşak’ta gezdiğim okullarda Okul Müdürlerinin bunu aştığını net bir şekilde gördüm. Öğretmenleriyle, öğrencileriyle, doğru iletişim kurmayı başaran okul müdürleri önce okulun sonrada şehrin kaderini değiştirirler. Yasin Kılıç hocamızda öğrencilerin bilinçli ve şuurlu hareket etmeleri adına büyük bir gayret sarf ettiğine şahit oldum. Allah ondan razı olsun.
Uşak / Merkez - Aybey İlkokulu
Türkiye'de örnek bir okul, Uşak Aybey İlkokulu… Okulun idarecisi ve öğretmenleri çalıştığında devlet okulları özel okullardan daha iyi bir hale geliyor. Eğitim fedakarlıktır. Bir müdür bir okulu, bir okul bir şehri, bir şehir bir ülkeyi değiştirebilir. Aybey İlkokulu’nda şunu gördüğüm çalışıldığında devlet okulları da birer özel okula dönüşebiliyor. Okulun Müdürü Serkan Uğur. Serkan Uğur, oldukça çalışkan bir hocamız. Bunu yaptığı işlerde görmek mümkün. 2014 yılında geldiği okulu 4-5 yıl içerisinde okulu 30 yıl ileriye götürdüğünü söylemek mümkündür. Aybey İlkokulu ile ilgili detaylı bilgiyi Serkan Uğur ile yaptığımız röportajda göreceksiniz.
Sonuç
Uşak’ta İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin ve eğitimcilerin bir makinenin dişlileri gibi çalıştığını gördüm. Özellikler sosyal ve kültürel çalışmalarda imece usulünü net bir şekilde görmek mümkündür.
Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’un ifadesiyle:
“Değişen dildir, değişen harflerdir, değişen ülkelerdir. Değişmeyen öğretmenin gönlünden çocuğun kalbine akan niyet ve bilgidir.”
Uşak, çocukların kalbine akan bilgi olma yolunda hızla ilerliyor.
Son söz olarak:
“De ki: Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” ( Zümer: 9)
Elbette ki; okuyanla okumayan, çalışanla çalışmayan, düşünenle düşünmeyen bir olmaz!
Uşak’ta bilginin ve başarının güneşi özverili çalışan öğretmenlerin omuzlarında yükseliyor!
Uşak ile ilgili yazılacak daha çok şey var. Yazının daha çok uzamaması adına bu kadarla yetinmeyi uygun görüyorum.
Vesselam…
Yorum Yazın