Enerjide rota tam bağımsızlık! 'Avrupa'da 5. sıradayız' diyen Bakan Bayraktar tarih verdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Enerjide rota 'tam bağımsızlık' sloganıyla yola çıktıklarının belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ''Kendi sondaj ve sismik gemilerimizle devam ediyoruz. Bütün bu 3 hususla alakalı milli enerji 2.0'da yeni dönemde ne var? Önümüzdeki 2023 - 2053 dönemindeki hedeflerimizden bir tanesi yenilenebilir enerji. Bunu ekonomiye kazandırmak istiyoruz. İkinci husus enerjiyi daha verimli kullanır hale gelmemiz lazım. Üçüncü alan nükleer enerji. Mutlaka nükleerin bizim enerji sepetimizin içinde yer alması gerekiyor. Dördüncü husus doğal gaz ve petrol. Yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5. sıradayız.'' dedi.

Türkiye, enerji bağımsızlığına ne kadar yakın? Körfez ülkeleri hangi enerji alanlarına yatırım yapacak? Doğal gaz ve petrol aramalarında son durum ne? Bulunan petrol ve doğal gaz ekonomiye ne zaman yansıyacak? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, A Haber'de enerjide yapılacak reformlara ilişkin çok önemli detaylar paylaştı.

''ENERJİDE DEVRİM NİTELİĞİNDE ADIMLAR ATILDI''

''AK Parti iktidarları döneminde 21 yılda temelde 2 hususa dönük politikalar geliştirdik'' diyen Bakan Bayraktar, şunları kaydetti;

''Bunlarda bir tanesi artan talebi karşılamak. Yani arz güvenliğimizi karşılamak ve Türkiye'nin elektrik ile doğalgaz talebi geçtiğimiz 21 yıl içinde 3 katına çıktı. Diğer bir husus ise enerjide maalesef dışa bağımlılığımız var. Bunu azaltmak ile alakalı politikalarımız bu 2 temel husus çerçevesinde şekillendi. Ve enerjide 21 yıl içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde çok önemli devrim niteliğinde adımlar atıldı, reformalar gerçekleştirildi. Bu dönemi 2 bölüme ayıracak olursak 2002-2016 arası ve 1. dönüşüm dönemi adını verebileceğimiz dönemde piyasa reformlarıyla enerji piyasalarının yönünü değiştirdik. Devletin rolü burada politika yapıcı, düzenleme tarafına piyasa gözetim tarafına kayarken ve kamu finansmanı farklı alanlara yönlendirilirken özel sektörün hem yabancı hem yerli yatırımcının oyuncu olduğu zamandı.''

''YENİLENEBİLİR ENERJİDE AVRUPA'DA 5.SIRADAYIZ''

Enerjide rota 'tam bağımsızlık' sloganıyla yola çıktıklarının belirten Bakan Bayraktar, ''Kendi sondaj ve sismik gemilerimizle devam ediyoruz. Bütün bu 3 hususla alakalı milli enerji 2.0'da yeni dönemde ne var? Önümüzdeki 2023 - 2053 dönemindeki hedeflerimizden bir tanesi yenilenebilir enerji. Bunu ekonomiye kazandırmak istiyoruz. İkinci husus enerjiyi daha verimli kullanır hale gelmemiz lazım. Üçüncü alan nükleer enerji. Mutlaka nükleerin bizim enerji sepetimizin içinde yer alması gerekiyor. Dördüncü husus doğal gaz ve petrol. Yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5. sıradayız.'' dedi.

KÖRFEZ ÜLKELERİYLE ENERJİ ANLAŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3 gün süren Körfez turunda ülkelerle yapılan anlaşmalara değinen Bakan Bayraktar, ''29,7 milyar dolar enerji anlaşması imzalandı. Suudi Arabistan ile çok ciddi enerji anlaşması gündemde. Enerji iş birlikleri böglesel çatışmaları da çözebilir. Oradan da özellikle Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarına ciddi bir ilgi var. Şu anda halihazırda Türkiye'de yatırım yapmış şirketlerde Türkiye'yi bildikleri için Suudi Arabistan ile önemli bir iş birliği gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.'' ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN GAZ MERKEZİ OLMA HEDEFİ

Türkiye'nin gaz merkezi olma hedefiyle ilgili de konuşan Bakan Bayraktar, şunları kaydetti;

''Türkiye'ye gelecek gazın Türkiye'nin arz güvenliğine aynı zamanda özellikle Güney Doğu Avrupa'nın arz güvenliğine arz güvenliğine çok önemli katkısı olacak. Bu tarz enerji işbirlikleri uzun dönemde bölgesel çatışmaların çözümüne katkı sağlıyor. İşte bu çerçeveden baktığınız zaman Doğa Akdeniz gazının Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmesi bu saydığımız 3 konuya da hitap ediyor. Biz bunu yapmaya hazırız.''

"HEDEFİMİZ ENERJİDE ÜRÜN BOLLUĞU"

''Türkiye'de doğal gaz ve elektriği bollaştırmalıyız.'' diyen Bakan Bayraktar, ''Sübvansiyonlarla faturaları hafifletmeye çalışıyoruz. Gabar ve Karadeniz'de ilk aşamaları tamamladık.'' ifadelerini kullandı.

Kaynak:trhber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fransız dergiden itiraf niteliğinde Ege analizi: Türkiye önemli bir avantaja sahipÖnceki Haber

Fransız dergiden itiraf niteliğinde Ege...

CHP'nin eski avukatı kirli ilişkileri ifşa etti: HALK TV'nin arkasında Akın İpek var!Sonraki Haber

CHP'nin eski avukatı kirli ilişkileri if...

Yorum Yazın

Narin'in cansız bedeni bulundu: Vali Zorluoğlu'ndan açıklama
Kara Harp Okulu Bölük Komutanı Binbaşı M. TSK’dan istifa etti
Başkan Erdoğan'dan yasaklı yemin metni okuyan teğmenlere: Bu kılıçları kime çekiyorsunuz
Metin Feyzioğlu'ndan Özgür Özel'e 'karşılama' yanıtı: 'Görmedim bile...'
Topaloğlu Vakfı'ndan Kültür ve Turizm Bakanına ziyaret
NBB KORE EKİBİ AFRİKA GÜNÜ SEMİNERİNDE
Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar